Digitale bouwstenen alom beschikbaar

Duurzaamheid is niet meer uit de gebouwde omgeving weg te denken. Projectbeheerders moeten aan de slag met data om mede te dingen in de energietransitie en overgang naar circulaire economie.  De beschikking over deze (big) data geeft mogelijkheden om op basis van analyses project- of productverbeteringen door te voeren.

Koppel energie labels en – prestatie indexen (EP-online) aan het BAG en kadaster voor inzicht in mogelijkheden om verblijfsobjecten van een bepaald bestemmingsplan (ruimtelijkeplannen.nl) te ‘promoveren’ van energielabel C naar B, of A. Bekijk de fijnstofdata van SamenMeten (RIVM), de voertuigdrukte via het NDOV, grondsamenstellingen via het dino-loket of de hoogte van gebouwen via het AHN4. Openbare databronnen bieden enorm veel mogelijkheden.

Daarnaast wordt de nieuwbouw steeds ‘slimmer’; via sensoren verzamelen smart buildings data zoals het aantal passanten op een bepaald tijdstip, luchtvochtigheid, CO² niveaus, stofgehaltes en de levensduur van bouwmaterialen. Combineer dit met het gasverbruik, het bouwjaar en oppervlakte en bereken de warmtevraag of eventuele energiebesparende mogelijkheden.

De grootste uitdaging ligt niet in het vinden van de data; deze digitale bouwstenen zijn in overvloed te vinden. Het probleem is dat deze data verspreid is over verschillende bronnen en gedistribueerd wordt in complexe dataformaten (bv. XML, JSON), al dan niet ondersteund door een zogeheten API of webservice. Bedrijven in de bouw hebben de kennis en kunde hiervoor met regelmaat (nog) niet in huis. Een programmeur inschakelen kost vaak veel tijd en geld.

eXtractorONE biedt hiervoor een intuïtief softwarepakket aan, waarmee eenvoudig nieuwe databronnen aangeboord en verwerkt kunnen worden; de gebruiker wijst een bron aan en een target database en de data wordt geladen. Je plant met de tool daarnaast eenvoudig controles in. Wijzigingen in de brondata worden automatisch verwerkt en er wordt historie opgebouwd.

Het team van eXtractorONE kan helpen om de vergaarde gegevens te koppelen met in-house data uit eigen systemen of het BIM. Daarnaast is het mogelijk om een compleet ‘Data Warehouse’ in te richten, waarin de data gehistoriseerd wordt en betekenis krijgt. Bovendien heeft eXtractorONE al integraties met bekende bouw-databronnen.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op via +31 (0) 40 851 65 65.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten