Device Lifecycle Management: wat is dat?

 

Tegenwoordig zijn er meer dan 2 miljoen bedrijven in Nederland; een record dat nog nooit eerder gehaald is. De meeste bedrijven werken met allerlei devices; zowel op kantoor als vanuit huis. Denk aan laptops, smartphones en tablets. Het aanschaffen en installeren van dergelijke devices vergt veel tijd.

Een heel proces waar het begrip Device Lifecycle Management bij komt kijken als je dit proces eenvoudiger en efficiënter wilt maken. Wat is dat precies en waarom is het voor de meeste bedrijven die gebruik maken van IT een hele interessante ontwikkeling?

Wat is Device Lifecycle Management precies?

Om te weten wat Device Lifecycle Management is, is het goed om eerst te weten wat Lifecycle Management überhaupt betekent. Lifecycle Management is het beheren van de diverse levenscycli waarin een bepaald product zich kan vinden. Bij Device Lifecycle Management gaat het dus de levenscycli van devices, zoals laptops, smartphones, tablets en pc’s; vanaf de ontwikkeling tot de uiteindelijke totstandkoming van een product. De focus bij Device Lifecycle Management ligt in dit geval juist bij de eindgebruikers van een bepaald device, dus degene die de smartphone of de laptop in handen heeft of krijgt. Dit proces wordt bijvoorbeeld vaak ingezet bij bedrijven en organisaties en is volledig geautomatiseerd.

Hierbij draait het om de cyclus waarin gebruikers een device (voor hun geconfigureerd) ontvangen en kunnen gebruiken zonder dat een IT-medewerker daar verder werk aan heeft. Het grootste doel hiervan is om eindgebruikers meer gemak te laten ervaren met automatische notificaties en updates, interactieve handleidingen en andere onderdelen waarmee een efficiënt IT-proces wordt uitgevoerd. Voor zowel gebruikers als IT’ers is dat een goede ontwikkeling. Voor IT’ers omdat zij zelf geen tijd meer kwijt zijn aan het onderhouden van hardware (maar wel de touwtjes in handen hebben) en voor gebruikers omdat ze veel zaken zelf snel kunnen regelen, zoals het aanvragen van een nieuw device. Device Lifecycle Management kan door middel van een speciale tool worden toegepast.

Diverse voordelen te vinden aan Device Lifecycle Management

Je kunt zo’n tool voor Device Lifecycle Management ook wel zien als een virtuele projectmanager voor de complete levenscyclus van eindgebruikers-devices. Daarmee wordt een IT-medewerker niet per se vervangen, maar ligt er wel minder werkdruk op de schouders van zo’n medewerker. Hij of zij kan zich vervolgens bezig houden met andere, meestal belangrijkere, zaken binnen een organisatie.

Dat is natuurlijk niet het enige voordeel van Device Lifecycle Management. Andere redenen waarom dit proces regelmatig wordt ingezet bij organisaties zijn onder andere:

  • Alles is meetbaar met Device Lifecycle Management. Je krijgt een uitgebreide rapportage bij dit proces.
  • Je hebt realtime inzicht in de actuele status en voortgang van werkzaamheden.
  • De eindgebruiker profiteert van een volledige self-service waarbij alle stappen worden geregistreerd.
  • Via de tool kan gemakkelijk worden gekeken welke devices waar liggen.
  • Per gebruiker kunnen devices volledig worden geconfigureerd.
  • Device Lifecycle Management biedt kostenbesparing en maximale efficiëntie.
  • IT-medewerkers hebben minder werk aan device management wanneer dit wordt toegepast.
  • Organisaties besparen op deze manier ontzettend veel tijd en geld (aan inventarisatie, aanschaf, planning, onderhoud, uitgifte et cetera) binnen hun bedrijf door alles automatisch te laten verlopen.

Voorbeeld: hoe gaat zo’n device lifecycle in z’n werk?

Wanneer je interesse hebt in het toepassen van Device Lifecycle Management is het wellicht interessant om meer te weten hoe zo’n proces met een speciale tool precies in z’n werk gaat. Dit proces is in grote lijnen in te delen in de onderstaande stappen:

  1. Iedere eindgebruiker ontvangt een digitale uitnodiging om gebruik te maken van de tool in combinatie met een of meerdere devices.
  2. Na deze inventarisatie ontvangen zij een bericht met een uitnodiging en meer informatie over het vervangen van hun device. Hierbij hebben zij de keuze uit een aantal geselecteerde devices. Dit proces verloopt volledig automatisch.
  3. De gebruikers kiest vervolgens een datum, tijdstip en locatie naar wens waar het nieuwe device wordt bezorgd. Dat kan op kantoor, maar ook huis – snel en efficiënt.
  4. Zodra het device geleverd is, kunnen gebruikers direct ermee aan de slag. Het device is namelijk vooraf al op basis van de gebruiker geconfigureerd.
  5. Vervolgens worden automatische zaken zoals updates en notificaties automatisch uitgevoerd zodat zowel de IT-medewerkers als de gebruiker daar geen ‘last’ van heeft of werk mee heeft.
  6. Als laatste stap wordt er een tevredenheidsmeting gedaan om te kijken wat de ervaring van de gebruikers met de tool is. Alle feedback wordt gebruikt ter verbetering van de tool en de mogelijkheden van Device Lifecycle Management binn en een organisatie.
GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten