De voor- en nadelen van vermogensbeheer

Heb je wat geld gespaard en ben je je nu aan het verdiepen in beleggen? Dan heb je vast gemerkt dat zelf beleggen zo simpel nog niet is. Dit is waar vermogensbeheer om de hoek komt kijken. Vermogensbeheer betekent simpelweg dat je experts jouw geld laat beleggen. De vraag is natuurlijk, kun je beter zelf je geld beleggen, of is het beter om het beleggen uit te besteden aan een expert? Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van deze dienst.

Wat is vermogensbeheer precies?

Bij vermogensbeheer laat je een vermogensbeheerder jouw spaargeld beleggen op de beurs. Hierbij draait niet om het voorspellen van de toekomst en welke aandelen volgend jaar in prijs gestegen zullen zijn, maar eerder om het beperken van financiële risico’s en toch ruimte overhouden voor kans op waardestijgingen.

Voordeel: goede controle over risico

Particuliere beleggers zijn over het algemeen niet zo goed in het inschatten van risico’s. Vaak kopen ze een of enkele aandelen. Die aandelen zijn doorgaans ook regelmatig in het nieuws en daarmee erg volatiel. Als je portfolio alleen maar uit een aantal van dit soort aandelen bestaat, dan is de kans dat je geld verliest behoorlijk groot. Toch is dit voor veel mensen hun beleggingsstrategie.

Een vermogensbeheerder belegt vaak in zowel vele verschillende aandelen als in obligaties. Zo zorgt hij voor meer spreiding in het portfolio en dus minder risico. De ene persoon kan meer risico hebben dan de ander, dus ook daar houdt een vermogensbeheerder rekening mee.

Nadeel: geen gegarandeerde winsten

Het is belangrijk om te begrijpen dat vermogensbeheerders geen garantie kunnen geven voor toekomstige winsten. Ze hebben geen glazen bol en kunnen dus helaas niet voorspellen welke aandelen het beste zullen presteren. Daarom ligt hun focus op het minimaliseren van risico’s en het vergroten van de kans op een positief rendement. Het draait meer om het behouden van een bepaalde mate van stabiliteit, dan om het streven naar enorme winsten.

Nadeel: kosten

Natuurlijk is vermogensbeheer niet gratis. Voor niets gaat de zon op. De kosten die vermogensbeheerders rekenen, kunnen verschillen per beheerder. De traditionele beheerders kunnen in sommige gevallen behoorlijk veel rekenen voor hun diensten. Gelukkig zijn er online vermogensbeheerders zoals MeDirect, die lagere kosten hanteren. Bij MeDirect betaal je bijvoorbeeld slechts 1% van het beheerde vermogen per jaar, wat redelijk betaalbaar is in vergelijking met sommige andere aanbieders. Het is een kostenoverweging die je moet maken in ruil voor het gemak van professioneel beheer van jouw financiën.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten