De veelzijdige dienstverlening van SMART HUB Logistics

Door de unieke ligging van het warehouse, direct aan de kade van de inland containerterminal van BCTN, is SMART HUB Logistics een aantrekkelijke, duurzame partner voor klanten met zowel grote als kleine containerstromen. Maar bij SMART HUB Logistics gebeurt nog zoveel meer! In dit artikel vertelt directeur en ondernemer Frank Bruurs over de vele ontwikkelingen, zowel lokaal als internationaal, waarmee het SMART HUB team klanten kan ondersteunen, begeleiden of adviseren. 

Logistieke consultancy: door durven te vragen

Het efficiënt inrichten van je supply chain… het klinkt zo logisch, maar bij SMART HUB Logistics zien ze nog maar al te vaak dat dit voor bedrijven een hele struggle kan zijn. “Of dat men dénkt het goed voor elkaar te hebben, terwijl er hier en daar best nog wel een efficiencyslag gemaakt kan worden,” vertelt Frank Bruurs. “Wij kijken graag verder dan alleen de vraag van de klant en brengen zijn totale supply chain in kaart. Door de samenwerkingsverbanden die wij hebben met bedrijven in de nabije omgeving, kunnen wij dan soms iets aanbieden waar de klant eerder nog niet bij stilstond. Zo kregen wij een verzoek voor het handlen van inkomende goederen vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het ging om Aziatische spullen, die in het VK werden omgepakt en vervolgens naar Nederland werden verscheept. Door onze samenwerking met Werk- en Ontwikkelbedrijf Weener XL, die tegenover ons bedrijf een nieuwe vestiging krijgen, hebben wij een gezamenlijk aanbod gedaan om de producten in Den Bosch te repacken en door ons te laten handlen. Hiermee reduceerden we niet alleen kosten voor de klant, maar werd zijn supply chain ook duurzamer. Dat zijn mooie resultaten, die je alleen maar bereikt als je doorvraagt en verder durft te kijken dan de aanvankelijke vraagstelling.”

Zoektocht naar een passende oplossing

Ook op het gebied van huisvesting is SMART HUB Logistics een partner die actief meedenkt. “Als klanten, die bij ons warehouseruimte huren, uit hun jasje groeien, dan spannen wij ons in om een oplossing te zoeken. We begeleiden en ontzorgen een klant volledig in het transformeren naar een nieuwe situatie. Een mooi voorbeeld is onze klant Promocean, die enkele jaren geleden aangaf uit de voegen te barsten in de ruimte die ze van ons huurden. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een investering in een nieuwbouw warehouse, hier 300 meter verderop, waarvan wij een derde deel huren ten behoeve van Promocean.”

Perfect passende huisvesting

Bij nieuwe klanten, die op zoek zijn naar een passende logistieke huisvesting, wordt ook de ‘doorvraag-aanpak’ toegepast. “De aanvankelijke vraag is meestal: heb je zoveel vierkante meter beschikbaar? Wij gaan dan doorvragen naar de wijze van opslag, het soort product, de doorloopsnelheid etc. En dan blijkt regelmatig dat ons team tot de conclusie komt dat er minder vierkante meters nodig zijn, dan waar de klant om vroeg. Gewoon door slimmer gebruik van de ruimte, een andere wijze van stapelen of een iets andere aanpak. Zo leveren wij echt perfect passende huisvesting.”

SMART HUB Logistics biedt huurders flexibele huurcontracten in de vorm van gebruikersovereenkomsten. Daarnaast verzorgt SMART HUB Logistics ook het onderhoud en beheer (parkmanagement), een service die door huurders zeer wordt gewaardeerd.

Ambassadeur ‘van weg naar water’

Bij SMART HUB Logistics is duurzaamheid al jaren de rode draad in alle ontwikkelingen die het bedrijf doormaakt. “Zo zijn wij een groot voorstander van de modal shift ‘van weg naar water’. We ondersteunen projecten die hiervoor worden opgezet door bijvoorbeeld Logistics Community Brabant (LCB). We ervaren vaak dat ondernemers denken dat vervoer over water alleen aantrekkelijk is voor grote volumestromen. Niets is minder waar! Ook MKB-ers die maar af en toe een container verzenden of ontvangen, kunnen gewoon meeliften op de betrouwbare waterverbindingen naar de zeehavens, die vanuit Den Bosch en veel andere Brabantse plaatsen bestaan.”

SMART HUB Logistics

 

Het SMART HUB concept dat Frank Bruurs al jaren geleden voor ogen had – een centrale plek in de buurt van een terminal waar bedrijven terecht kunnen voor flexibele en slimme logistieke oplossingen – wordt steeds verder uitgebreid, zowel lokaal als internationaal. “Wij zetten met onze strategie vol in op het ontwikkelen van smart hubs, die bijdragen aan een duurzame toekomst.”

Zo ontwikkelt SMART HUB Logistics samen met Van Boxtel Groep de Bossche BouwHub. Hier worden materialen van toeleveranciers verzameld en in één transport vervoerd naar bouwlocaties in de binnenstad. Dit zorgt o.a. voor minder voertuigbewegingen naar en vanuit de binnenstad, een betere beladingsgraad minder CO₂- en stikstofuitstoot en minder omgevingshinder. In een latere fase kunnen ook andere producten vanuit deze stadshub gebundeld naar het centrum worden geleverd.

Samen met de BCTN containerterminal wordt een lokale energiehub opgezet. Naast het laden van batterijen voor binnenvaartschepen zal deze energiehub op termijn ook ruimte bieden voor het laden van andere voertuigen.

Internationale HUB projecten

Ook over de grenzen is SMART HUB Logistics actief. Zo is er, in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onderzoek gedaan naar het opzetten van een Smart Hub in Tanzania. Dit resulteerde in een samenwerking met het Afrikaanse House of Procurement (HOP), waardoor SMART HUB, aan geïnteresseerde partners, logistieke huisvesting kan aanbieden in de stad Dar es Salaam.

Ook ging SMART HUB Logistics eind 2022 een partnership aan met Dubai Global Connect. DGC is een business-to-business (B2B) sourcing ecosysteem dat inkopers en verkopers, producenten, verwerkende bedrijven, distributeurs en retailers onder één dak samen brengt om handel te drijven, ideeën uit te wisselen en hun business internationaal uit te breiden. Hierdoor worden drie handelsknooppunten in Nederland, Oost-Afrika en Dubai met elkaar verbonden. “Met onze kennis en expertise op dit gebied kunnen wij klanten, die hun exportmarkt willen uitbreiden, adviseren over internationale productlancering of helpen bij het vinden van buitenlandse distributeurs en agentschappen”, legt Frank uit.

SMART HUB Logistics

Verder loopt er momenteel een internationaal project dat onderzoek doet naar het opzetten van toekomstige hubs in Oost-Europese landen, o.a. in Moldavië. “Vanwege de veranderende wereldeconomie zullen steeds meer bedrijven in de toekomst hun productie vanuit het Verre Oosten gaan verplaatsen naar plekken dichterbij huis. Oost-Europese landen zijn daarvoor heel erg in trek. Door nu alvast die aansluiting te onderzoeken en internationale contacten op te bouwen, kunnen wij straks ook op dit vlak onze klanten begeleiden in hun verdere internationale ontwikkeling.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

SMART HUB Logistics
SMART HUB Logisticshttps://www.smarthublogistics.nl/
SMART HUB Logistics in ‘s-Hertogenbosch biedt slimme en duurzame oplossingen voor al uw logistieke uitdagingen. Dat doen wij met een uitgebreid scala aan logistieke diensten, passende bedrijfsruimtes, betrouwbare consultancy en een flinke portie gezond, logistiek verstand.

Meer berichten