Realisatie van een duurzame logistieke hub
Waar voorheen brandstofsilo’s, zware metaalindustrie en een warmtekrachtcentrale het landschap bepaalden, ontwikkelt zich nu één van de meest duurzame logistieke hubs van Nederland. Het op sommige locaties sterk vervuilde ‘brownfield’, dat bedrijventerrein De Rietvelden eens was, maakt de laatste jaren in een stroomversnelling een transformatie door. Sanering van gronden, een ongekend aantal duurzame initiatieven, bedrijven die flink uitbreiden en vestiging van grote nieuwe (logistieke) partijen. Het zijn ontwikkelingen die ‘s-Hertogenbosch als groene logistieke stad steeds interessanter maken. Zowel nationaal als internationaal.
Vergeleken met grote logistieke hotspots als Waalwijk, Tilburg en Venlo, mag ‘s-Hertogenbosch misschien een kleine speler lijken, maar de stad heeft wel degelijk zijn eigen voordelen en een duidelijke rol in het logistieke palet van Noord-Brabant. Zeker met de vele ontwikkelingen die gaande zijn op De Rietvelden. Van duurzame opwekking van energie (zonnepanelen, windmolens) tot de bouw van zo’n 150.000 m2 aan nieuw logistiek vastgoed. En dan hebben we de realisatie van een ‘groene corridor’ tussen de Bossche containerterminal (BCTN) en de Rotterdamse zeehaven nog niet eens genoemd. Rode draad in al deze ontwikkelingen: duurzaamheid, sociaal ondernemen en samenwerking.
Gezamenlijke inspanning
“Deze transformatie van De Rietvelden is echt een gezamenlijke inspanning”, zegt Frank Bruurs, directeur van Spierings en drijvende kracht achter het Smart Hub concept. “De kracht van de hub is samenwerking: een complete dienstverlening kun je niet alleen bieden. Dat doe je samen met andere bedrijven en de gemeente.” Ook het Logistiek Platform ’s-Hertogenbosch, dat sinds 2014 bestaat, heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de samenwerking tussen de logistieke partners in ’s-Hertogenbosch en omstreken. Veel van de bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij de ontwikkelingen op De Rietvelden, zijn lid van dit platform. Zo werken BCTN, Brouwers Logistics en Spierings Smart Logistics samen met verschillende verladers die ook lid zijn van het platform. Daarnaast wordt binnen het platform actief de samenwerking gezocht met de scholen en de arbeidsmarkt, waaronder werkontwikkelbedrijf WeenerXL. Logistieke bedrijven bieden stageplaatsen aan studenten van de Bossche Vakschool en het Koning Willem I College, die gast-lid zijn van het Logistiek Platform. Op die manier zijn overheid, ondernemers en onderwijs in de regio nauw verbonden.
Volgende week in deel 2 meer over De Rietvelden als multimodale locatie
Auteur: Maartje van Roessel