WERKENDAM – Werk genoeg voor De Klerk in Werkendam, zeker in een waterland als Nederland. Veel bouwwerken uit de naoorlogse periode zijn inmiddels aan vervanging toe. Daarvoor zijn werkkrachten nodig – en met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is dat best lastig – weet personeelsmanager Robin van den Boom. Maar De Klerk slaagt erin met een gerichte aanpak jonge instromers binnen te halen. Want investeren in de jeugd, is investeren in de toekomst.
Oplossingsgericht, no-nonsens, proactief, betrouwbaar, maatschappelijk verantwoord. Dat zijn de vijf sleutelwoorden die zeggen waar De Klerk voor staat. De Klerk is al bijna 165 jaar actief in de (constructieve) waterbouw: kades, afmeervoorzieningen, bruggen, sluizen en steigers. Daarnaast is De Klerk actief op het gebied van Staalbouw en Werktuigbouw.
Zichtbaarheid
Bij het bedrijf werken zo’n tweehonderd mensen, die voor een belangrijk deel uit de directe regio komen zoals Werkendam, Hardinxveld, Nieuwdijk en Almkerk. In een aantal gevallen is er al sinds generaties een band met De Klerk. “We zijn als werkgever heel bekend en zijn zichtbaar in de regio. Iedereen uit de buurt kent De Klerk”, aldus Van den Boom.
Laag verloop
Extra jeugd is vooral nodig voor de aanwas van onderaf. “We zijn gezegend met een laag verloop. Mensen gaan hier niet zomaar weg, juist vanwege onze regionale betrokkenheid.” Meerdere generaties werken binnen De Klerk. Via de onderlinge netwerken en contacten met scholen komen jongeren al op vroege leeftijd over de vloer bij De Klerk. “Ze krijgen op vijftienjarige leeftijd een rondleiding, er ontstaat interesse voor een stage en vervolgens gaan ze via een leerwerktraject bij ons aan de slag.” Dat kan als BBL’er zijn, wat neerkomt op vier dagen werken en één dag school. “En op het moment dat ze hun papiertje binnen hebben, zijn ze al een paar jaar bij ons aan het werk.”
Interne scholing
Maar eenmaal binnen houdt het leren niet op; de praktijk blijft immers de beste leerschool. “We bieden onze mensen interne opleidingen aan en zijn altijd bereid met hen mee te denken over persoonlijke ontwikkelingen en doorstroomkansen.” Zelf is de personeelsmanager een voorbeeld van interne loopbaanontwikkeling: tien jaar geleden begon hij als 21-jarige hbo-student bij het bedrijf en inmiddels maakt hij deel uit van het management.
Kennisoverdracht
Investeren in de jeugd gaat bij De Klerk samen met behoud van kennis en ervaring, waarbij de oude garde nieuwkomers inwerkt. “We hebben een grote vloot, daar zit veel materiële kennis”, noemt de personeelsmanager als voorbeeld. “Al geruime tijd vóórdat een schipper met pensioen gaat , loopt een jonge medewerker mee om ervaring op te doen en te leren. Dit gebeurd ook binnen de andere bedrijfstakken van De Klerk”. Het gaat volgens het principe leermeester-leerling. Het voordeel is tweeledig, benadrukt Van den Boom: “Jongeren bouwen ervaring op en tegelijkertijd ontlasten we de oudere medewerker door jongeren hen te laten helpen bij fysiek zwaar werk. Zo zorgen we ervoor dat de ouderen duurzaam hun pensioen halen”