De innovatieve kracht van Lenze in wereldwijde industriële automatisering

In de dynamische wereld van de bouw- en industrie is het Duitse familiebedrijf Lenze een wereldwijde speler in de markt voor automatisering en aanverwante IT oplossingen voor machinebouw. Marc Vissers, marketing-communicatie manager EMEA West bij Lenze, ziet een verschuiving van intellectueel eigendom van hardware naar software. “Processen kunnen sneller, doelmatiger en winstgevender door overbodige hardware te vervangen door slimme online-oplossingen in de cloud.”

Lenze is wereldwijd toonaangevend in het implementeren van geavanceerde software in machine-uitrusting. De focus ligt op machines die voortdurende bewegingen vereisen, en dit omvat diverse sectoren zoals intralogistiek, material handing & processig, robotica en alles wat verder te maken heeft met motion control. Met expertise en eigen portfolio in aandrijftechnologie, biedt Lenze frequentieregelingen en industriële automatisering in allerlei vormen en maten. Daarbovenop verzekert een IT platform inzicht, voorspellend vermogen en mogelijkheden voor nieuwe business modellen voor de machinemakers en -gebruikers.

Met een wereldwijd personeelsbestand van 4.500 medewerkers is Lenze een solide familiebedrijf dat zijn oorsprong vindt in Duitsland, zo’n 76 jaar geleden. Vanuit Hamelen heeft het bedrijf zijn vleugels gespreid naar zo’n 65 landen, met in Amerika en Azië nog 2 hoofdkantoren voor die regios.

Digitale revolutie

De basis van het succes ligt in het leveren van hoogwaardige automatiseringsoplossingen aan de beste machines en productiefaciliteiten over de hele wereld. “We opereren in een tijd waarin de wereld snel digitaliseert”, aldus Vissers. Daarbij richt Lenze zich op enkele belangrijke pijlers: decoupling, digitalisatie, decarbonisatie en demografische veranderingen.

Decoupling

Lenze onderkent de veranderende dynamiek in de supply chain, merkt Vissers op. “Door wereldwijde gebeurtenissen, zoals de Suezkanaalblokkade en de pandemie, en geopolitieke crises in Oekraïne en Israël, is er een duidelijke behoefte aan een heroverweging van de traditionele supply chain-modellen. Een continue proces waar we zelf pro-actief mee bezig zijn”

Veiligheid

Het bedrijf zet zich in voor zowel fysieke als digitale veiligheid. “Juist met de huidige wereldwijde digitale revolutie is de bescherming van zowel fysieke als digitale activa van vitaal belang”, merkt Vissers op.

Cradle-to-cradle

Wat betreft decarbonisatie heeft Lenze het terugdringen van CO2-uitstoot hoog in het vaandel staan. Vissers: “We omarmen cradle-to-cradle benaderingen en zoeken constant naar manieren om milieuvriendelijke oplossingen te implementeren. Andere of minder materialen gebruiken, maar ook met software en digitale services kunnen grote stappen worden gemaakt.”

Demografische veranderingen

Lenze anticipeert bovendien op een vergrijzende bevolking met de impact daarvan op de arbeidsmarkt. “De verschuiving naar digitalisering wordt gezien als een strategische reactie op deze demografische veranderingen.”

Software als nieuwe bouwsteen

Vissers benadrukt de verschuiving van hardware naar software in de industriële automatisering. “Het intellectuele eigendom van machines wordt steeds vaker verankerd in software, soms zelfs in een edge of cloud”, verduidelijkt hij. “Bedrijven worden uitgedaagd om een digitale strategie te omarmen en na te denken over hoe ze over vijf jaar geld willen verdienen en risico’s willen beheren.” In een tijdperk waarin traditionele beroepen evolueren, van metselaars tot timmerlieden, ziet Lenze de opkomst van robotica in de bouwsector en andere industrieën. “Met Lenze als innovatieve partner in automatisering, stappen ondernemers voorbereid de toekomst van de bouw- en industriesector binnen.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten