De HR-trends van 2022

De HR-trends van 2022

Het jaar 2022 is inmiddels een paar maanden oud. Aan het begin van het jaar maken veel afdelingen binnen veel organisaties plannen en denken zij vooruit. Na een aantal maanden is het tijd om de balans op te maken: wat is er goed ingeschat en wat gaat de komende maanden belangrijk worden? Ook een HR-afdeling houdt zich bezig met dit soort vraagstukken. Wat gaat er de komende periode belangrijk worden in het werk van HR-medewerkers?

1. Hybride werken

De belangrijkste trend die we zien is hybride werken. Dat is ook niet vreemd. De coronacrisis lijkt (nu echt) in zijn laatste fase. We hoeven niet langer verplicht onszelf af te zonderen van sociale contacten en moeten vooral zelf de verantwoordelijkheid nemen om onze gezondheid en die van anderen in de gaten te houden. Een logisch gevolg daarvan is dat steeds meer bedrijven hun kantoren en werkplekken weer open voor personeel. Maar: omdat iedereen ook de gevolgen van thuiswerken inmiddels ontdekt heeft, kiezen steeds meer medewerkers voor een hybride oplossing. Voor vergaderingen of meetings met collega’s plannen we een effectieve ‘kantoordag’, dagen dat vooral werkzaamheden dienen te gebeuren doen we liever thuis. Dat geeft mogelijkheden om anders om te gaan met planningen en het organiseren van werk.

2. Krappe arbeidsmarkt

Het is je vast niet ontgaan: momenteel heerst er extreme krapte op de arbeidsmarkt. In eigenlijk alle sectoren is dit een probleem, maar vooral in de techniek en ICT is dit een groot probleem. Het aantal banenzoekers is nog nooit zo laag geweest en de vraag is nog nooit zo hoog geweest. Dit heeft veel effecten op de moeite die HR afdelingen moeten doen om geschikt personeel te vinden en te behouden. Waar je eerst een vacature uitzette en kon wachten op reacties, moet je nu pro-actief zelf op zoek naar geschikte kandidaten en moet je hen met de juiste middelen overtuigen. Dit heeft grote invloed op het dagelijkse werk van HR-medewerkers en geeft hen veel extra werk.

3. Digitalisering

Dit speelt natuurlijk al een lange tijd, maar digitalisering van HR processen wordt alleen maar belangrijker en relevanter. Omdat HR een hoop andere taken krijgt door bjivoorbeeld bovenstaande trends, zal er efficienter moeten worden omgegaan met de tijd door op andere processen tijd te besparen. Dat kan met digitale HR software. Denk aan automatisering van declaraties, arbeidscontracten en verlof aanvragen. Maar ook het automatisch en digitaal inplannen of houden van sollicitatiegesprekken, functionerings- of beoordelingsgesprekken.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten