De grenzeloze mogelijkheden van een ‘SMART HUB’

Het ‘Smart Hub concept’ dat ondernemer Frank Bruurs, samen met partners, de afgelopen jaren succesvol ‘uitrolde’ op bedrijventerrein De Rietvelden in ‘s Hertogenbosch blijft niet alleen tot het Brabantse beperkt. “Zo’n plek rondom een inland terminal, met een uitgebreid logistiek dienstenaanbod van cross-dock mogelijkheden, opslagfaciliteiten en Value Added Logistics activiteiten, kun je op meer plaatsen realiseren,” betoogt Bruurs vol enthousiasme. En daarbij zoekt hij het niet meteen naast de deur. Momenteel voert hij, in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Spierings Smart Logistics een haalbaarheidsstudie uit om een Smart Hub te ontwikkelen in Dar es Salaam, de hoofdstad van Tanzania.

Vanuit de gedachte ‘wij hebben hier zoveel en daar is zoveel nodig’, richtte Frank Bruurs in 2014 het bedrijf Tradex Corporation op. Een handelsbrug tussen West-Europa en East-African Community (EAC) gericht op kennisoverdracht, support en samenwerking in een kleinschalig B2B model. Tradex ondersteunt en adviseert Europese ondernemers die handel willen drijven met Oost-Afrikaanse landen. Ook biedt Tradex support aan lokale Afrikaanse ondernemers, die hun ondernemerschap verder willen uitbreiden binnen hun eigen land of middels export van lokale producten naar Europa.

Smart Hub Tanzania

“De logistiek in Tanzania en andere Oost-Afrikaanse landen is totaal anders dan in Nederland en de rest van Europa”, legt Frank Bruurs uit. “De infrastructuur is lang niet altijd berekend op grote volumes. Verkoop van consumentenartikelen gebeurt veelal via kleine kiosken en winkeltjes, die door de beperkte ruimte weinig mogelijkheden hebben voor opslag van voorraad. Het Smart Hub concept sluit uitstekend aan bij deze behoefte aan kleinschalige handel.”

Met het opzetten van een multi-user Smart Hub warehouse nabij de haven van Dar es Salaam, kunnen lokale ondernemers direct vanuit deze centrale opslag kleine hoeveelheden producten aanschaffen. “Velen maken gebruik van microfinanciering. Met hun mobiele telefoon kunnen zij direct ter plekke de goederen betalen. Ondernemers vervoeren deze producten vervolgens zelf naar hun kiosk of winkel. Zodra het product is uitverkocht kunnen ze weer nieuwe voorraad inslaan.”

Samenwerking met universiteit

Eind 2021 ondertekenden Tradex Corporation en de Universiteit van Dar es Salaam een Memorandum of Understanding. Daarin is overeengekomen dat studenten via afstudeeropdrachten en onderzoek bijdragen aan het verder ontwikkelen van het Smart Hub concept in Tanzania. Op deze wijze worden studenten in staat gesteld om hun theoretische kennis om te zetten in praktische toepassingen, aan de hand van uitdagende onderzoeksvragen binnen hun eigen vakgebied.

Helpen bij ontwikkelen van lokaal ondernemerschap

Tradex wil een verantwoorde maatschappelijke bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van Oost-Afrikaanse landen door het opbouwen en helpen uitbreiden van lokaal ondernemerschap. Bruurs: “Wij brengen Afrikaanse ondernemers in contact met Europese exporteurs. Zo kunnen zij kennismaken met nieuwe Europese producten, die zeer in trek zijn bij de groeiende Afrikaanse middenklasse. Tradex kan deze ondernemers, middels trainingen, ondersteunen op het gebied van marketing en sales. Daarnaast helpt Tradex Corporation Afrikaanse ondernemers ook om hun lokale producten in Europa aan te bieden. Onder goede condities en tegen een eerlijke prijs. Zo hopen we een steentje bij te dragen aan het verhogen van het welzijn en de welvaart van de plaatselijke bevolking.”

Auteur: Dianne Huijskens

Google search engine
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten