De fiscale voordelen van zakelijk elektrisch rijden

Je ziet dat steeds meer bedrijven bewust bezig zijn met het milieu. Er wordt flink verduurzaamd en gekeken naar milieuvriendelijke alternatieven. Bij zakelijke bedrijven waar veel gebruik wordt gemaakt van transport wordt elektrisch rijden steeds populairder. Elektrisch rijden is immers een stuk beter voor het milieu en zal in de toekomst steeds ‘normaler’ worden. Omdat elektrisch rijden nog niet overal de norm is, komen er een aantal fiscale voordelen bij kijken wanneer jij als bedrijf besluit om elektrisch te gaan rijden. Wat de voordelen voor zakelijk elektrisch rijden zijn, zetten wij voor jou op een rij.

Belasting voordeel
Wanneer jij als onderneming ervoor kiest om volledig elektrisch te gaan rijden dan hoef jij voor deze voertuigen geen BPM (belasting van personenauto’s en motorrijtuigen) of MRK (motorrijtuigenbelasting) te betalen. Dit voordeel geldt tot het jaar 2025. De belasting die men betaalt voor personenauto’s en motorrijtuigen wordt berekend op de CO2 uitstoot van het voertuig. Aangezien elektrische auto’s geen CO2 uitstoten, hoeft hier dus ook geen belasting over betaald te worden.

Voordeel bij het aanschaffen van een laadpaal
Wanneer je ervoor kiest om elektrisch te rijden heb je natuurlijk wel een laadpaal nodig. Het is als bedrijf verstandig om te zorgen voor eigen laadpalen. Het hebben van een eigen laadpaal komt namelijk met een aantal voordelen:

  • Laden bij een eigen laadpaal is goedkoper dan bij openbare laadpalen.
  • Je medewerkers zijn altijd verzekerd van een mogelijkheid tot het laden van de auto.
  • Je hebt inzicht in alle kosten die gemaakt worden.
  • Verschillende gemeentes bieden subsidiemogelijkheden voor oplaadpunten. Kijk dus altijd of jouw gemeente deze mogelijkheden ook biedt.
  • Je kunt klanten ook de mogelijkheid bieden om hun auto op te laden.
  • Er zijn verschillende bedrijven waar jij een laadpaal kunt aanschaffen. Een laadpaal van Easee voldoet aan alle eisen.

Bijtellingsvoordeel
In de meeste gevallen worden zakelijke elektrische auto’s ook privé gebruikt door de bestuurder. De overheid ziet dit als extra inkomen waardoor je hier bijtelling over moet betalen. Bijtelling zijn de fiscale kosten die een medewerker betaald voor het privégebruik van een auto van de werkgever. De overheid hanteert een standaard percentage van 22% aan bijtelling. Op elektrische auto’s is deze bijtelling echter verlaagd naar 16% tot eind 2023. Het is wel zo dat het bijtellingspercentage tot vijf jaar na kentekenregistratie geldig blijft. Dat wil zeggen dat wanneer jij dit jaar nog een elektrische auto van de zaak privé gaat rijden, je 5 jaar lang kunt genieten van de verlaagde bijtelling. Deze verlaagde bijtelling geldt bij een elektrische auto met een aanschafprijs tot €30.000. Voor het deel daarboven geldt wel de hogere bijtelling van 22%.

Subsidies voor elektrisch rijden
Hierboven hebben we het al even kort benoemd, veel gemeentes verstrekken subsidies om elektrisch rijden te motiveren. Het is daarom ontzettend belangrijk om bij de gemeente te informeren of er subsidies beschikbaar zijn. Dit kan een flinke besparing opleveren op zakelijk elektrisch rijden. Daarnaast is er ook nog een landelijke overgangsregeling van kracht. Met deze regeling kunnen ondernemers 10% met een maximum van €5000,- subsidie aanvragen bij de aanschaf van elektrische bestelbussen. Veel (internationale) steden stellen namelijk al immissie vrije zones in. Dat wil zeggen dat in bepaalde steden of gebieden geen auto’s meer mogen rijden die uitlaatgassen uitstoten.

Is elektrisch rijden goedkoper?
Veel ondernemers vragen zich af of zakelijk elektrisch rijden nu echt zoveel goedkoper is dan rijden met een conventionele auto. Hoewel de aanschafkosten voor een elektrische auto vaak een stuk hoger liggen dan een conventionele auto. Zijn de gebruikskosten van een elektrische auto een stuk lager. Wanneer je er nu voor kiest om zakelijk te gaan rijden is het mede door de fiscale voordelen een stuk goedkoper dan rijden in een conventionele auto.

Is elektrisch rijden echt zoveel beter voor het milieu?
Een elektrische auto stoot minder CO2 uit dan een brandstofauto. In de gehele gebruiksduur van een elektrische auto komt dit zelfs neer op ongeveer 40% minder CO2 dan een brandstofauto. Dat is een behoorlijk verschil en een stuk beter voor het milieu. Doordat er in Nederland steeds meer groene elektriciteit gemaakt wordt, zal elektrisch rijden in de toekomst alleen nog maar beter worden voor het klimaat. Groene elektriciteit wordt op een milieuvriendelijke manier opgewekt en is daardoor minder schadelijk voor het milieu. Zakelijk elektrisch rijden is dus zeker beter voor het milieu dan rijden in een brandstof auto.

Wanneer jij als bedrijf erover nadenkt om elektrisch te gaan rijden. Dan kan het zich dus lonen om er zo snel mogelijk mee te starten. De fiscale voordelen van zakelijk elektrisch rijden zijn op het moment heel voordelig en zorgen voor een flinke besparing. 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten