De beste tips om aantekeningen te maken

Moet je op je werk regelmatig aantekeningen maken? Woon je bijvoorbeeld veel vergaderingen bij? Of moet je in andere situaties de nodige aantekeningen maken? Dan loop je waarschijnlijk vaak tegen dezelfde problemen aan. Je hebt wellicht te weinig tijd om de aantekeningen te maken of je begrijpt niet precies wat er gezegd wordt.

Dergelijke problemen zijn gelukkig vrij eenvoudig op te lossen. Hoe? Door serieus met onderstaande tips aan de slag te gaan.

Bereid het gesprek goed voor

Ongeacht wat voor gesprek je op de agenda hebt staan, moet je dit gesprek goed voorbereiden. Dat is althans het geval als je tijdens dit gesprek aantekeningen moet/wilt maken.

Verdiep je bijvoorbeeld in het onderwerp van het gesprek. Met name als het onderwerp niet heel dicht bij je vakgebied ligt, is dit een belangrijke tip. Ook is het belangrijk om de juiste benodigdheden mee te nemen.

Kijk ook even goed naar de pen die je gaat gebruiken. Met bijvoorbeeld een vulpen maak je prima aantekeningen, maar dan moet je uiteraard niet over de natte inkt heen wrijven. Verder zou je goed naar het soort gesprek moeten kijken. Gaat het om een belangrijk gesprek? Neem dan voor deze speciale gelegenheid je Mont blanc pen mee. Daarmee straal je ook direct klasse uit naar je gesprekspartner.

Gebruik zoveel mogelijk steekwoorden

Het lastige van een gesprek is dat praten altijd sneller gaat dan schrijven. Je moet daarom je aantekeningen zo snel mogelijk zien op te schrijven. Hoe je dit het beste kunt doen? Aan de hand van steekwoorden. Gebruik zoveel mogelijk steekwoorden én zorg ervoor dat je goed begrijpt welke steekwoorden je precies gebruikt.

Naarmate je vaker en vaker aantekeningen maakt, gaat dit steeds eenvoudiger. Je creëert in dat geval namelijk een bepaald patroon voor jezelf. Of je leert soort van codetaal aan. Deze taal begrijp eigenlijk alleen jij. Deze taal kun je overigens ook nog aanvullen met symbolen. Maak ook gebruik van handige afkortingen; dit levert je ook veel tijd op tijdens het maken van de aantekeningen.

Voorkom afleiding

Moet je tijdens een vergadering aantekeningen maken? Moet je op school aantekeningen maken? Of moet je bij een bijeenkomst met een klant aantekeningen maken? Elke situatie is net iets anders. Wat wel in elke situatie gelijk is, is dat je afleiding zoveel mogelijk moet zien te voorkomen.

Tijdens je gesprek moet je je volledig focussen op het gesprek zelf. Dit maakt het namelijk eenvoudiger voor je om de juiste aantekeningen te maken. Doe daarom alle beeldschermen weg. Bekijk ook goed op voorhand wat je eventueel af zou kunnen leiden tijdens het gesprek. Leg ook die attributen weg.

Oefening baart kunst

Tot slot is het zo dat oefening absoluut kunst baart. Maak regelmatig aantekeningen, creëer een vast patroon voor jezelf en voorkom dus afleiding. Dit maakt het uiteindelijk vrij eenvoudig om aantekeningen te maken.

Heb je de aantekeningen gemaakt? Werk de aantekeningen dan zo snel mogelijk uit. Zaken die tijdens het gesprek benoemd zijn, zitten op dat moment immers nog vers in je brein. 

 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten