Datawarehouse: nodig of niet?

Iedere organisatie heeft data nodig. Zo vergaar je informatie over je klanten, wordt het inzichtelijk welke producten of diensten het meest worden afgenomen en is het mogelijk om je eigen bedrijf te vergelijken met de concurrentie. Om te kunnen voldoen aan de informatiebehoeften van jouw organisatie, kan het noodzakelijk zijn om een datawarehouse (DHW) in te richten. 

Een datawarehouse is een centrale plek waar data uit diverse gegevensbronnen wordt verzameld, geïntegreerd en aangeboden. Hierdoor helpt het DWH jouw organisatie om te voldoen aan diverse informatiebehoeften. Met deze waardevolle inzichten kan je strategische beslissingen nemen. 

Voordelen DWH

Het grootste voordeel van datawarehouses, is dat je zo discussies over de cijfers voorkomt. De hele organisatie heeft dezelfde basis op het gebied van data, rapportages en inzichten. Er is dus één feitelijke bron aanwezig. Bij het opzetten van het DWH bedenk je welke modellen en definities je gaat gebruiken. Als die keuzes eenmaal gemaakt zijn, hoef je hier niet meer iedere keer op terug te komen en over na te denken. 

Doordat je eenmalig definieert en modelleert is de data historisch beschikbaar en geïntegreerd. Zo is direct duidelijk waar de cijfers vandaan komen en vergroot je de wendbaarheid van jouw organisatie. Je kunt namelijk relatief snel in nieuwe informatiebehoeften voorzien op het moment dat veel gegevens al beschikbaar en gestructureerd zijn. 

Aandachtspunten inrichten datawarehouse

Er zitten ook een aantal nadelen aan het hebben van een datawarehouse. Zo kost het tijd en geld om een DWH in te richten en is het verzamelen, combineren en beschikbaar maken van alle data een omvangrijk proces. Het valt dus aan te raden om te starten met data die naar verwachting het meest waardevol is voor jouw organisatie. Richt je op de informatie die relatief eenvoudig beschikbaar is en direct bruikbare inzichten oplevert. 

Ook is het een uitdaging om tot eenduidige definities te komen. Soms zijn er afdelingen die niet direct het nut van data delen inzien. In dit geval is er een rol weggelegd voor het management om draagvlak te creëren voor het plan door duidelijk te maken welke inzichten en waarde een DWH biedt voor de organisatie en individuele afdelingen. 

DWH voor iedere organisatie

De datawarehouse is niet alleen geschikt voor grotere bedrijven, maar kan ook uitstekend worden ingezet binnen het MKB. Doordat data gecentraliseerd wordt opgeslagen kan het een uitkomst zijn voor iedere organisatie met de wens om aan de slag te gaan met BI of AI en met twee of meer bronsystemen werkt. Ontdek meer over het Power BI dashboard.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten