Dankzij een grote lekkage bespaart camping De Kienehoef nu meer water dan ooit

Ron van Rooij staat in mei 2022 bij de centrale meterput voor de jaarlijkse meteropname als hij een onheilspellend, sissend geluid hoort. Voorzichtig tilt hij het deksel omhoog. Dan ziet hij de hele put vol water staan dat onder hoge druk uit de gespleten begrenzer spuit.

Die ochtend wordt snel een noodreparatie uitgevoerd waardoor campinggasten er weinig hinder van ondervinden. Hoeveel water er verloren is gegaan, is op dat moment moeilijk in te schatten. Maar het moet fors zijn.
Van een collega die eerder een lekkage heeft gehad, hoort hij over WaterBewust, een dienst van Brabant Water die realtime waterverbruik monitort, afwijkingen signaleert en daarmee waterschade en onnodig waterverbruik voorkomt. En zodra het kampeerseizoen op de Kienehoef voorbij is, wordt ook hier een slimme watermeter geplaatst en de meetdienst WaterBewust ingeregeld.

Portret van Roy van Rooij, gemaakt bij Camping De Kienehoef in Sint-Oedenrode. Foto: Arnold Reyneveld

Lopen, luisteren en kijken

Zijn zoon Roy vertelt: “Met 26 bungalows, 65 jaarplaatsen met eigen wateraansluiting én 150 campingplaatsen met 2 sanitairgebouwen verbruiken we nogal wat water. En er gaat ook wel eens iets mis. Dat zien wij als we 3 keer per jaar de meterstanden van alle jaarplaatsen opnemen. Dat doen we altijd op dezelfde manier: we lopen alle meterputten langs, luisteren of we water horen stromen en kijken goed om ons heen.”
“Als het gevroren heeft, controleren we extra, op dezelfde manier: lopen, luisteren en kijken. Zo hebben we al de nodige lekkages ontdekt. Dan zie je bijvoorbeeld dat er ineens water uit een chalet stroomt. Maar op het moment dat je dat ontdekt, weet je natuurlijk niet hoe lang die lekkage al duurt.”

Waterbesparing scheelt meer geld dan veel mensen denken

Ron: “Ik hoor mensen vaak zeggen dat water goedkoop is. Daardoor is er misschien ook minder aandacht voor. Maar als je kijkt naar totale kosten, inclusief rioolheffing, zuiveringsheffing en andere heffingen die gekoppeld zijn aan verbruik, dan kost een kuub water al snel 3 tot 4 keer meer. Besparen op waterverbruik tikt dus veel harder aan dan veel mensen denken.”

Lekkages eerder signaleren dankzij WaterBewust

Roy: “Dankzij WaterBewust signaleren we lekkages nu veel sneller. Ik hoef daarvoor niet zelf continu de grafieken in de gaten te houden. Brabant Water brengt me op de hoogte als het waterverbruik afwijkt van de norm. Wij sporen dan de oorzaak op en zorgen ervoor dat het snel hersteld wordt.”

Vraag WaterBewust ook aan voor uw organisatie

Bent u een zakelijke klant van Brabant Water? En wilt u net als De Kienehoef afwijkingen in uw waterverbruik signaleren, waterschade voorkomen en onnodig waterverbruik (én kosten) zo veel mogelijk beperken?

Vraag dan nu de meetdienst WaterBewust aan!

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten