Dankzij deze tips wordt het veiliger binnen je bedrijf

Het is de grootste nachtmerrie van een werkgever dat er iets ernstigs met het personeel gebeurt. Dagelijks zijn er meerdere bedrijfsongevallen, soms met dodelijke afloop. Nu kun je jammer genoeg nooit alles voorkomen, maar wel veel. In dit artikel staan vijf handige tips om de veiligheid binnen je bedrijf te vergroten. Sommigen lijken vanzelfsprekend, maar zijn dat in de praktijk opmerkelijk genoeg niet.

Laat je personeel veiligheidstrainingen volgen

Je kent de volgende situatie vast en zeker wel. Ergens bij jou in de buurt is een ongeluk gebeurd, op een weg die bekendstaat als gevaarlijk. Nu wordt er dan eindelijk actie ondernomen en wordt de weg veiliger gemaakt. “Dat had veel eerder gemoeten”, zegt de buurt dan in koor. Binnen bedrijven wordt er vaak ook pas actie ondernomen na een incident. Door je personeel trainingen te laten volgen, zijn ze goed voorbereid op eventuele incidenten. Bij het aanbod van Novanorm veiligheidstrainingen staat van alles, van EHBO tot Risico inventarisatie en -evaluatie.

Maak een goede BHV-pool

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een diepe snee is op zich onschuldig, maar moet wel worden behandeld. En mocht er iemand buiten bewustzijn raken of een hartaanval krijgen, dan is het belangrijk dat er collega’s aanwezig zijn die kunnen helpen. Het is dan ook slim om een BHV-pool te maken. En uiteraard moet je ervoor zorgen dat er altijd een of meerdere BHV’ers aan het werk zijn. Heb je een tekort aan mensen met een BHV-certificaat? Dan is het de hoogste tijd om een deel van je personeel in te schrijven voor een online BHV cursus.

Zorg voor bewustwording

Je doet er goed aan om eens per kwartaal een bijeenkomst te houden om je personeel bij te praten over de veiligheid binnen het bedrijf. Daar zal niet iedereen zin in hebben, maar het is wel belangrijk. Tijdens deze avond laat je zien hoe het veiligheidsplan eruitziet. Eventueel kun je middels een oefening testen of het personeel weet wat ze moeten doen als er brand uitbreekt. Wanneer iedereen zich bewust is van de veiligheidsmaatregelen is de kans op ongelukken een stuk kleiner.

Een open cultuur

De laatste jaren is er veel aandacht voor veiligheid op de werkvloer. Dan gaat het niet zozeer om het voorkomen van ongelukken, maar over mentale veiligheid. Pesten, seksueel grensoverschrijdend gedrag en een angstcultuur zijn zaken die je binnen je bedrijf absoluut niet wilt hebben. Door een cultuur te creëren waarin iedereen zich veilig voelt, zorg je ervoor dat je personeel gelukkig is.

Nodig experts uit

Je doet natuurlijk je uiterste best om het zo veilig mogelijk te houden, maar je kunt niet alles zien. Door experts uit te nodigen, krijg je een compleet beeld van waar de gevaren zitten. Iemand van de brandweer kan de risicoplekken aanwijzen, een beveiliger is gespecialiseerd in inbraakpreventie en vergeet de cybercriminaliteit niet. Online is het gevaar op een aanval van buitenaf vele malen groter, met gevolgen die desastreus kunnen zijn. Je hebt de beste beveiliging nodig.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten