Cv-ketel op de zaak onderhouden: waarom moet dat en hoe vaak?

De laatste maanden is de cv-ketel aardig vaak in het nieuws geweest. Dat heeft alles te maken met de zogeheten Gasketelwet die vanaf 1 april 2023 in is gegaan. Volgens deze wet mogen werkzaamheden aan de cv-ketel alleen nog worden uitgevoerd door CO-gecertificeerde installateurs.

Deze wet is niet alleen van toepassing in Nederlandse huishoudens, maar ook in het bedrijfsleven. Door de ketel regelmatig te laten controleren door een professional zoals Gasservice Brabant zorg je voor een veiligere werkomgeving. In dit artikel lees je meer over het belang van het onderhouden van je cv-ketel op de zaak.

Waarom is het van belang om je cv-ketel te onderhouden?

Een van de grootste redenen om je cv-ketel regelmatig te laten checken, is om gevaarlijke situaties tegen te gaan. Laat je dat onderhoud namelijk voor wat is, dan kun je niet alleen te maken krijgen met vervelende storingen, maar ook met levensgevaarlijke situaties op de werkvloer zoals koolmonoxidevergiftiging. Dat is direct dé reden waarom de Gasketelwet is ingevoerd; om ervoor te zorgen dat overlijden door koolmonoxidevergiftiging niet meer voor hoeft te komen in ons land. Jaarlijks overlijden er nog steeds enkele tientallen Nederlanders hierdoor.

Daarnaast is het wel zo’n fijn idee om te weten dat je cv-ketel het naar behoren doet. Je voorkomt lekken, schade, storingen en andere problemen met de ketel door het geheel eens in de zoveel tijd na te laten kijken. Wat ook interessant is om te weten, is dat je op deze manier het meest efficiënt met je cv-ketel om kunt gaan. Een professionele monteur zorgt er immers voor dat de ketel zo efficiënt mogelijk werkt. Dat is niet alleen beter voor de levensduur van je ketel, maar scheelt je uiteindelijk ook het nodige geld, omdat je minder hoeft te stoken! Kortom: cv ketel onderhoud is een must; ook op de zaak.

Draag zelf ook je steentje bij in onderhoud van de ketel

Het is aan te raden om de cv-ketel eens per twee of drie jaar te laten controleren. Het is afhankelijk van de leeftijd van de ketel hoe vaak een check nodig is. Een nieuwe cv-ketel heeft over het algemeen minder checks nodig dan een oudere ketel. Om zeker te weten hoeveel onderhoud jouw cv-ketel nodig heeft, kun je je adviseur of monteur om advies vragen. Zo weet je zeker dat het geheel op de juiste manier en op tijd wordt gecontroleerd. Het echte vakwerk laat je uiteraard over aan zo’n monteur, maar wist je dat je zelf ook het nodige kunt doen om de levensduur van je cv-ketel te verlengen?

Zo is het nodig om, voornamelijk bij oudere modellen of oudere verwarmingssystemen, zo nu en dan je verwarming en cv-ketel te ontluchten. Oudere modellen beschikken vaak nog niet over een automatisch ontluchtingsysteem waardoor je dit handmatig moet doen. Daarmee voorkom je dat er luchtbellen in de radiator komen die schadelijk zijn en ervoor zorgen dat je meer verbruikt dan nodig. Ook is het aan te raden om regelmatig de waterdruk te controleren; die moet niet te hoog en niet te laag zijn. Controleer wat de beste stand voor jouw cv-ketel is en vul water bij op het moment dat de waterdruk te laag is.

Dit gebeurt er tijdens het onderhoud van je cv-ketel

Hoewel je verder geen verstand hoeft te hebben van de cv-ketel is het wel handig om te weten wat een monteur zoal doet tijdens het onderhoud van je cv-ketel. Op die manier weet je beter hoe het geheel werkt en zie je des te meer waarom dergelijk onderhoud zo belangrijk is. Een monteur doet de volgende werkzaamheden tijdens een onderhoudsbeurt:

  • De monteur kijkt de hele cv-ketel na en checkt de werking van de ketel. Hierbij worden onder andere de waterdruk, de prestaties en de uitstoot gemeten.
  • De brander van de cv-ketel wordt schoongemaakt en goed gecontroleerd
  • Ook wordt het verwarmingssysteem bijgevuld en volledig ontlucht.
  • Wanneer de monteur onderdelen vindt die versleten of kapot zijn, zullen dergelijke onderdelen worden vervangen door de monteur
  • Daarnaast kijkt de monteur naar de plek van de cv-ketel en toetst hij of zij de veiligheid ervan. De gasaansluiting en het afvoerkanaal worden hierbij gecontroleerd.
  • De monteur checkt ook of er genoeg ventilatiemogelijkheden aanwezig zijn in de ruimte waarin de cv-ketel staat.

Kortom: werkzaamheden die je zonder enige kennis en ervaring niet uit kunt voeren. Nu de Gasketelwet officieel in is gegaan, is het dus nodig om te gaan voor een monteur die gecertificeerd is voor dit vak. Daar pluk jij als ondernemer uiteindelijk alleen maar de vruchten van, want een goed afgestelde en onderhouden cv-ketel door zo’n professional werkt veel efficiënter. Daar kun je dus flink energie en geld mee besparen.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten