Curio opent klimaatadaptief huis: hub voor duurzame Innovatie en samenwerking

Woensdag 7 februari opende Curio haar eerste, praktische leeromgeving op het gebied van klimaatadaptie. Iris Blom, klimaatburgemeester van Breda, verrichtte de openingshandeling samen met studenten, bedrijfsleven en gemeente Breda. Dit huis staat op het innovatieplein van Curio aan de Frankenthalerstraat. Samen met het bedrijfsleven en gemeente Breda is het toekomstbestendig gemaakt. Dat is nodig om de aanpassingen binnen het klimaat aan te kunnen. Het huis geeft een beeld van hoe dat er toekomst uit kan zien.

Opleidingsoverstijgende samenwerking

Het unieke aan deze praktijkgerichte omgeving is de samenwerking van Avans, groene en ict-opleidingen van Curio en de bedrijven uit de regio. Zij monitoren de klimaatontwikkeling verder. Ze maken daarbij gebruik van sensoren. Daarmee zien ze of de klimaatadaptieve aanpassingen daadwerkelijk effect hebben op de omgeving.

De regenwateropvangmethode, vergroening van het dak op nieuwe manieren, de plaatsing van diverse planten om zo weer andere en nieuwe insecten en dieren een leefomgeving aan te bieden. Zomaar een aantal toepassingen die de studenten al gebruiken op het terrein. Het bedrijfsleven heeft dat al eerder gerealiseerd.

De studenten kunnen al deze geplaatste vernieuwingen gaandeweg het jaar, per seizoen bijvoorbeeld, weer veranderen. Dit maakt het dus een zeer praktische en toekomstgerichte manier van leren. Daarmee stimuleert Curio tegelijk haar studenten om na te denken over hun rol in de in de samenleving. En hoe zij die samen met anderen een nog betere invuling kunnen geven.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten