Collaboratieve robots voor opleiding en bedrijf

Collaboratieve robots, vaak afgekort tot cobots worden vandaag de dag steeds vaker ingezet in bedrijven en scholen. Cobots zijn eenvoudig te programmeren robotarmen die in te zetten zijn voor een breed scala aan werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het produceren, afwerken en inpakken van uw producten.

In plaats van dat uw medewerkers lange tijd hetzelfde werk moeten doen werken zij samen met de cobot. De cobot neemt het ‘saaie’ deel voor zijn werk waardoor werknemers efficiënter kunnen worden ingezet en zij samen werken aan een grotere afzet en dus winst. Robot automatisering wordt voor veel voorkomende handelingen ingezet in een breed scala aan bedrijven.

Geschikt voor breed scala aan applicaties

Cobots zijn er in diverse afmetingen, van tafel robotarm tot cobot voor grotere projecten. Modellen als UR3e, UR5e, UR10e en UR16e hebben elk hun eigen kenmerken en specialiteiten. Zo is de UR3e de kleinste compacte robotarm. Door zijn afmetingen en gewicht is deze simpel direct in machines of andere kleine ruimtes te plaatsen. Ook in het technisch onderwijs wordt veelvuldig gebruik gemaakt van deze cobot. Studenten leren om te gaan met collaboratieve robots en zijn al snel in staat deze zeer efficiënt te programmeren. Ze zijn door hun kleine afmeting ideaal voor gebruik binnen lesruimtes zodat elke student kan werken met zijn eigen cobot. De UR3e is voornamelijk ontworpen voor de lichte assemblage en schroef toepassingen.

Online trainingen

Volwassen werknemers kunnen snel en eenvoudig online trainingen volgen in de UR academy en door middel van de simulator is het mogelijk om thuisstudie aan te bieden. De cobots zijn zeer gebruiksvriendelijk en laten zich gemakkelijk configureren en programmeren. In de VS bevindt zich het grootste opleidingscentrum voor robot onderwijs om tegemoet te komen aan de toekomstige marktbehoeften. Gelukkig worden ook in Nederland steeds meer studenten en werknemers opgeleid voor een toekomst in de automatisering. Dit gebeurt klassikaal of online met simulatoren.

Hoge veiligheidsgarantie

Naast het feit dat cobots effectief zijn is ook aan het veiligheidsaspect veel waarde gehecht. Studenten kunnen 100% veilig werken met cobots omdat de ingebouwde veiligheidssystemen van deze robots ervoor zorgen dat de robot automatisch stilvalt wanneer iets of iemand zich op zijn traject bevindt. Een zeer geruststellend gevoel voor zowel de instructeurs als de studenten. Na een korte demo zijn zij direct in staat om aan de slag te gaan met hun eigen cobot en deze zo te programmeren dat bepaalde processen voortaan volledig geautomatiseerd kunnen verlopen.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten