City Developer-S geeft verder vorm aan Arnhems Buiten

Gebiedsontwikkelaar gaat met Perspectieffonds Gelderland investeren in de toekomst van het terrein

City Developer-S en Perspectieffonds Gelderland (PFG), een fonds van de provincie Gelderland dat Oost NL beheert, maken vandaag bekend dat ze het Den Brink-deel van Arnhems Buiten hebben overgenomen van Propertize. Gezamenlijk gaan zij het voormalig KEMA-terrein verder ontwikkelen tot een hotspot voor bedrijven en talent. “Op Arnhems Buiten is al een breed scala innovatieve bedrijven gevestigd die een bijdrage leveren aan het versnellen van de energietransitie. Die positie kan met deze investering verder worden uitgebouwd. Dit sluit goed aan bij de visie van de gemeente Arnhem”, zegt Thijs van Dieren van City Developer-S.

Met de aankoop van Den Brink, het deel van Arnhems Buiten gelegen tussen TenneT en DNV, is er een duurzame oplossing gevonden voor het terrein. Het landschap van Arnhems Buiten is een beschermd rijksmonument van ongeveer 16 hectare. Op het gebied staan 20 gebouwen waarvan zes met een monumentale status. In totaal is er ongeveer 20.000 vierkante meter aan ruimte beschikbaar. City Developer-S was in opdracht van Propertize al verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling en wordt nu dus mede-eigenaar. Van Dieren: “Arnhems Buiten is een prachtige plek in de stad met unieke historische gebouwen. Dat karakter willen we graag behouden. De parkachtige omgeving met veel groen biedt perspectief als aantrekkelijke vestigingslocatie. We zochten een partij om de gebiedsontwikkeling te financieren, die hebben we met PFG gevonden.”

Arnhems Buiten is gelegen in het westen van de stad. Het voormalig KEMA-terrein heeft een rijke historie op het gebied van energie-innovaties. Lange tijd was het een wereldwijd toonaangevende plek voor de certificering van veilige elektrische apparatuur. Nu zijn er verschillende grote en kleine bedrijven onder andere op het gebied van energie gehuisvest.

Perspectieffonds Gelderland
Met het Perspectieffonds Gelderland zet de provincie Gelderland onder meer in op een aantrekkelijk vestigingsklimaat en het versnellen van de energietransitie. Jan Markink, gedeputeerde Gelderland: “Met Perspectieffonds Gelderland investeren we op thema’s waar we vandaag, morgen en overmorgen de grote maatschappelijke uitdagingen zien. Naast vestigingsklimaat en energietransitie is ook biodiversiteit een belangrijk thema uit onze omgevingsvisie dat bij Arnhems Buiten tot zijn recht zal komen. We zijn trots dat we met PFG een bijdrage leveren aan de doorontwikkeling van Arnhems Buiten, zodat we de ruimte bieden aan de ontwikkeling van innovatieve bedrijven.”
Wendy de Jong, algemeen directeur bij Oost NL: “Samen met City Developer-S geven we graag verder vorm aan de ontwikkeling van Arnhems Buiten. Met grote partijen als TenneT en DNV in de directe nabijheid, verwachten we talent en bedrijvigheid aan te trekken gericht op de energietransitie. Door Arnhems Buiten te ontwikkelen kunnen we samen met IPKW, Connectr en de activiteiten van de HAN & Hogeschool Van Hall Larenstein Arnhem nog beter op de kaart zetten als aanjager van innovaties in klimaatneutrale energie.”

Eerste stap in gebiedsontwikkeling
Thijs van Dieren, Barry Storm en Johan Neerhof, de ondernemers achter City Developer-S, zijn inwoners van Arnhem en Oosterbeek en kennen het terrein goed. “In de afgelopen drie jaar hebben we de locatie nog beter leren kennen en zijn we alleen maar enthousiaster geworden over de kansen”, geeft Barry Storm aan. “Onze ervaring met vergelijkbare projecten in andere steden in Nederland toont aan wat deze waardevolle plek kan betekenen voor de economie en kwaliteiten van Arnhem. Met de verwerving in samenwerking met Perspectieffonds Gelderland is een belangrijke vervolgstap gezet om dit gebied verder vorm te geven.”

De overname van de grond en gebouwen is een eerste stap in de verdere ontwikkeling van het terrein. Met deze investering kan een start worden gemaakt met de renovatie en herontwikkeling van een aantal gebouwen op het terrein. Er wordt gestart met het opknappen van het Zoetenlab, één van de meest aansprekende gebouwen op het terrein. Voor de volledige gebiedsontwikkeling zijn op termijn meer investeringen nodig. Dat vraagt om een ontwikkelvisie die City Developer-S in afstemming met de gemeente Arnhem en Oost NL gaat realiseren.

De gemeente Arnhem toont zich enthousiast over de ontwikkeling, zegt Cathelijne Bouwkamp, projectwethouder Arnhems Buiten van de gemeente: “Arnhems Buiten is één van de drie locaties waarmee Arnhem zich verder wil ontwikkelen als economische ‘Hotspot’ voor de energietransitie. Naast Industriepark Kleefse Waard met het daar gevestigde innovatiecluster en de activiteiten op de kennislocatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Van Hall Larenstein komt er nu ook een nieuwe impuls op de locatie Arnhems Buiten. De nieuwe eigenaren kunnen met steun van het Gelderse Perspectieffonds werken en ze gaan samenwerken met Connectr en anderen in het energycluster; dat maakt de ontwikkeling extra kansrijk.”

“Een deel van de panden is verhuurd en in gebruik. Bij andere gebouwen moet het nodige gebeuren. Ook kijken we op termijn naar verdere uitbreidingsmogelijkheden van het programma. Voor ons is het een mooie opgave om verder vorm te geven aan de (her)ontwikkeling. We hebben er vertrouwen in dat dit met een gedeelde visie gaat lukken,” besluit Barry Storm.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten