Circular Food Center van start

Het Circular Food Center in Veghel, gemeente Meierijstad, is officieel van start gegaan. Het nieuwe kennis- en innovatiecentrum wil wereldwijd koploper en voorbeeld zijn in de aanpak van verspilling van voedsel en verpakkingen.

Ondernemers en onderzoekers gaan er samen met studenten businesscases en onderzoeks- en onderwijsprogramma’s ontwikkelen om de ketens van voedsel en voedselverpakkingen verspillingsvrij te maken.

De helft minder verspillen in 2030

Het Circular Food Center wil een belangrijke bijdrage leveren aan de opdracht die de Verenigde Naties heeft gegeven om de helft minder voedsel te verspillen in 2030. “We willen in Nederland de helft, dat is 1 miljard kilo, minder verspillen per jaar. Dat is een flinke opgave”, zegt directeur Toine Timmermans van de stichting Samen tegen Voedselverspilling.

Samen tegen Voedselverspilling is de trekker van het Circular Food Center. In deze Stichting werken ruim 70 partijen aan het voorkómen, verminderen en verwaarden van voedselverspilling. Tot deze partijen behoren HAS Hogeschool, Wageningen UR en bedrijven als Jumbo, Lidl, McDonalds, Unilever, Sligro en Hutten. Ook AgriFood Capital is partner en zorgt voor de verbinding naar bedrijven en instellingen in de regio. Het is niet voor niets dat het Circular Food Center zich in Veghel vestigt. Want in Noordoost-Brabant is de voedselketen van boer tot bord prominent aanwezig en het tegengaan van verspilling staat hier al geruime tijd op de agenda.

Julia IJsselmuiden, manager duurzaamheid bij Contronics Dry Misting: “Als partner van Samen Tegen Voedselverspilling ondersteunen we het Circular Food Center. Wij willen bijdragen aan de ontwikkeling van hét internationale kennis- en innovatiecentrum op gebied van #verspillingsvrij. Een ontmoetingsplek waar mensen, bedrijven, nieuwe ideeën en initiatieven met elkaar worden verbonden. Door elkaar te inspireren, kennis te delen en te innoveren, kunnen wij nog veel meer slagen maken. En het helpt ons als bedrijf om onze ambities waar te maken en verder te groeien.”

Uitnodiging

Samen Tegen Voedselverspilling nodigt alle stakeholders uit om ideeën aan te dragen voor en deel te nemen aan de samenwerkingsclusters.? Heb je een concreet idee voor een circulair cluster? Neem dan contact op met toine@samentegenvoedselverspilling.nl.

Het Circular Food Center wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant. Als partner van Samen tegen Voedselverspilling en van Regio Deal Noordoost Brabant bouwt AgriFood Capital mee aan dit nieuwe initiatief.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten