Circulaire oplossingen voor minder CO2-, stikstof- en geuruitstoot

Er zijn maar weinig bedrijven die hetzelfde doen als Askové Solutions. In 1965 was Askové een van de eerste bedrijven in Nederland die zich specialiseerde in het ontwerpen én bouwen van apparaten en installaties uit thermoplastische kunststoffen. Ze bouwen onder andere geurbehandelings- en doseerinstallaties voor bedrijven die (verontreinigde) gassen en chemische vloeistoffen in industriële processen hanteren en verwerken. De nieuwste installatie die Askové samen met Friesland Campina ontwikkelde is de Stikstofstripper, voor het afvangen van stikstof (ammoniak) uit meststromen. Een circulaire oplossing voor stikstofreductie van wel meer dan 50%.

Uniek in geurbehandeling

In 1987 verhuisde Askové van Heeswijk naar Veghel. In 2021 betrokken ze het huidige nieuwbouwpand in Schijndel waar ze zowel grote als kleine kunststof procesinstallaties bouwen. Van industriële lucht- en geurwassers voor bijvoorbeeld slachterijen en rioolwaterzuiveringen tot doseer- en menginstallaties voor waterbedrijven. En van kunststof connectoren voor airco units in vliegtuigen tot de Stikstofstripper voor boeren. “In geurbehandeling zijn we de beste”, durft directeur Leon Heemskerk te zeggen. “Het verwijderen van geur en uitstoot, zoals stankoverlast, is een ingewikkeld proces. Om te testen welk proces het beste werkt, hebben we een mobiele testinstallatie ontwikkeld: het Air Pollution Control Lab. Deze geavanceerde testwasser wordt op klantlocatie geplaatst voor het doen van proeven. Hierdoor kunnen wij garantie afgeven op onze geurbehandelingsinstallaties. We zijn de enige in Nederland die dat doet.”

Waar het groen kan, doen ze het groen

Geurbehandeling kan op chemische of niet-chemische wijze plaatsvinden. In het laatste geval spreken we over biologische geurbehandeling. Leon: “Waar het niet hoeft, werken we niet met chemische, maar liever met biologische producten, zoals lava- of biofilters. Of we ontwikkelen een volledig circulaire oplossing zoals de Stikstofstripper.” De Stikstofstripper, die Askové in samenwerking met FrieslandCampina ontwikkelde, ontdoet mest grotendeels van stikstof, dat vervolgens wordt omgezet tot kunstmest. Wanneer stal, monomestvergister en Stikstofstripper optimaal op elkaar worden afgestemd kan dit een circulair systeem opleveren met een stikstofreductie van meer dan 50%. Askové werkt niet alleen aan circulaire oplossingen voor haar klanten, maar is zelf ook graag duurzaam bezig. “We hebben zonnepanelen op ons dak, geen gasgestookte verwarming meer en laadpalen voor onze elektrische auto’s”, verklaart Leon.

Werken met chemicaliën vereist hoogwaardige kennis

Kunststof is het enige materiaal dat bestand is tegen agressieve chemische stoffen. Het werken met deze stoffen vereist specialistische kennis. Chemicaliën moeten optimaal beveiligd zijn. De installatie, dubbelwandig leidingwerk en afsluiters moeten volledig afschermen en deskundig worden dichtgelast. “Daarom is de wet- en regelgeving zo streng. Askové voldoet aan de hoogste eisen en heeft alle benodigde certificeringen in huis. Ook worden de medewerkers jaarlijks professioneel getest op hun vakkennis. Daarnaast is het zo dat wij genoodzaakt zijn om onze medewerkers zelf op te leiden”, vervolgt Leon. “We zijn een erkend leerbedrijf. Studenten zijn bij ons altijd welkom om een kijkje te komen nemen, Dit vak kunnen ze niet op school leren, maar wel bij ons en dan zijn ze meteen verzekerd van een baan.”

Askové vergaart continu nieuwe hoogwaardige kennis op het gebied van thermoplastische kunststoffen en bedenkt oplossingen voor haar klanten. Vandaar de naam Askové Solutions.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten