CE-markering verkrijgen? Gebruik dit stappenplan

Ondernemers die een product willen produceren en vermarkten binnen Europa hebben in veel gevallen een CE-markering nodig. Deze markering, die staat voor Conformité Européenne, laat zien dat het desbetreffende product voldoet aan de gestelde eisen en normen die gelden binnen Europa. Sta je op het punt om een CE-markeringsproces te doorlopen? Gebruik dan dit stappenplan!

1.     Onderzoek de richtlijnen die van toepassing zijn

De eerste stap in het CE-markeringsproces is nagaan aan welke richtlijnen en normen je product onderhevig is. Niet alle producten hebben een CE markering nodig, maar bevind jij je bijvoorbeeld in de medische, bouwtechnische of agrarische branche en wil je een product maken? Dan is de kans groot dat jouw product te maken heeft met bepaalde wettelijk geldende normen en richtlijnen. Houd vervolgens altijd in je achterhoofd dat je product te maken kan hebben met meer dan één richtlijn of norm.

2.     Breng productspecifieke eisen in kaart

Verschillende producten kunnen vallen onder dezelfde richtlijnen maar toch weer aan andere specifieke eisen moeten voldoen. Denk maar eens aan producten in de bouw. Zo zal er voor een hekwerk hele andere eisen gelden dan voor gevelbekleding. Je kunt een professional inschakelen die met je mee kan kijken aan welke eisen jouw product onderhevig is. Op die manier weet je wanneer jouw CE-markeringsproces succesvol zal verlopen en je product zal voldoen aan de Europese wetgeving.

3.     Laat je product testen door een derde partij

Afhankelijk van de productgroep waarin je actief bent, kan het zo zijn dat je product getest moet worden door een derde partij. Pas dan kun je het CE-markeringsproces succesvol doorlopen. Dit noemen we een conformiteitsbeoordeling en deze beoordeling laat zien dat je product is getest en gecertificeerd door een aangemelde derde partij. Wanneer dit niet nodig is, kan een producent dit onderdeel van het proces zelf uitvoeren.

4.     Testen en samenstellen technisch dossier

Je wil natuurlijk zeker weten dat je product voldoet aan de gestelde eisen. Daarom is het belangrijk om je product te testen. Per richtlijn kun je zien welke beoordelingsprocedures door de producent of fabrikant doorlopen moeten worden. Je kunt dan denken aan de kwaliteitsborging, productverificatie en EG-typeonderzoek. Vervolgens is het belangrijk om het technisch dossier samen te stellen. Uit dit document kan worden opgemaakt dat het product voldoet aan de eisen van de gestelde richtlijnen en normen. Het technisch dossier moet altijd beschikbaar zijn voor gezaghebbende instanties en daarom is het voor een producent of fabrikant belangrijk om dit dossier zo snel mogelijk op orde te hebben.

5.     Het opstellen van een conformiteitsverklaring

De laatste stap in het CE-markeringsproces is het opstellen van een conformiteitsverklaring. Met deze verklaring kun je als producent laten zien dat je product voldoet aan de gestelde richtlijnen en normen. Ook deze verklaring moet te allen tijde beschikbaar zijn op het moment dat je je product gaat vermarkten binnen Europa. De conformiteitsverklaring bevat daarnaast belangrijke gegevens over het product, zoals de naam van de producent, de richtlijnen in kwestie en bijvoorbeeld de testresultaten die tijdens het CE-markeringsproces naar voren zijn gekomen.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten