Foto: Manon Krabbenborg (l) & Marlou Heskes (r)
Met het Career Jumpstart initiatief gaat Fontys afgestudeerden met een ondersteuningsbehoefte begeleiden en coachen in het vinden van een baan. En bedrijven adviseren hoe ze, met een paar simpele aanpassingen, een veilige werkomgeving kunnen creëren waarin deze talentvolle mensen optimaal functioneren.
Communicatief minder sterk? Geen baan!
Career Jumpstart is een pilot die het komende jaar voor afgestudeerde studenten van de Fontys-opleiding ICT en van drie TU-Eindhoven faculteiten, een brug gaat slaan tussen opleiding en baan. “Bij dit soort opleidingen is analytisch denken en oog hebben voor detail heel belangrijk”, aldus Marlou Heskes, projectleider van Career Jumpstart. “Het zijn vaak mensen uit het autistisch spectrum die hier heel goed in zijn. 25% van onze ICT studenten heeft een diagnose in die richting, 40% een ondersteuningsbehoefte. Tijdens de studietijd krijgen zij vaak begeleiding en coaching, maar zodra ze zijn afgestudeerd, staan ze er alleen voor. Ik heb cum laude afgestudeerde studenten in drie maanden totaal onderuit zien gaan, omdat ze afwijzing op afwijzing kregen. Niet vanwege hun vakinhoudelijke kennis, maar omdat ze communicatief niet zo sterk zijn. Een sollicitatiegesprek voeren vormt voor hen een heel hoge drempel. Vanuit hun eerlijkheid reageren ze vaak al niet op vacatures waarvan ze niet aan alle eisen voldoen. Terwijl een ander type mens zich daar gewoon doorheen bluft. Wij gaan deze afgestudeerden helpen in het traject naar een baan, zodat ze na hun studietijd snel aan de bak kunnen. Zeker bij mensen waarvoor structuur en ritme heel belangrijk is, moet je voorkomen dat ze maandenlang nutteloos thuiszitten. Dat leidt tot psychische en somatische klachten, waardoor hun kansen op een baan nog verder verminderen.”
Samenwerking ASML
Fontys doet deze pilot in samenwerking met ASML. “Daar zijn wij ontzettend blij mee en trots op”, vertelt Manon Krabbenborg, docent HRM en Toegepaste psychologie bij Fontys. “Het maakt ons zoveel krachtiger dat er zowel vanuit de onderwijskant als vanuit het bedrijfsleven wordt nagedacht over hoe we die brug van studie naar werk zo goed mogelijk kunnen slaan.” Het doel is om het eerste jaar 60 tot 80 alumni met een ondersteuningsbehoefte aan een baan te helpen, verspreid over meerdere bedrijven.
Autisme ambassadeurs
In de samenwerking met ASML zijn ook twee van de autisme-ambassadeurs van het bedrijf nauw betrokken. Arnout Nederpelt is één van hen. Als ervaringsdeskundige zorgt hij voor betere begeleiding en ondersteuning van collega’s met neurodiversiteit. Na zijn studie aan de TU Eindhoven zat hij drie jaar thuis. 300 sollicitaties verder klopte Arnout ten lange leste aan bij de gemeente, werd getest en kreeg de diagnoses Asperger en hoogbegaafd. Uiteindelijk kwam hij via een coach bij ASML terecht, waar hij nu ruim 10 jaar werkt, naar ieders tevredenheid. “Ik ben met drie jaar vertraging aan mijn carrière begonnen, dat is zo jammer. Maar ik héb in ieder geval een baan. Zo’n 80% van de mensen uit het autisme spectrum zit werkeloos thuis, vaak hoogopgeleid. Wat een verspilling van talent en van uitkeringsgeld! Van die groep zou 90% gewoon op hun eigen niveau kunnen werken, als werkgevers bereid zijn een paar kleine aanpassingen te maken.”
Foto: Arnout Nederpelt
Kleine aanpassingen
Die aanpassingen gaan vooral over het tegengaan van overprikkeling. Arnout: “Denk aan werkruimtes waar niet veel beweging plaatsvindt, een geluiddempende koptelefoon, een kamertje waar je je even kunt terugtrekken om tot rust te komen of als je voelt dat je gaat flippen. Hoe groot of klein je bedrijf ook is, je kunt altijd nadenken over wat je kunt doen om te zorgen dat iedereen zich veilig voelt en goed kan functioneren. Voor mensen in een rolstoel wordt een gebouw toch ook aangepast en toegankelijk gemaakt?”
Opbloeien in een veilige omgeving
Manon benadrukt dat er geen standaard handleiding is voor mensen met neurodiversiteit. “Je moet echt het gesprek aangaan, want iedereen is anders. Wij helpen afgestudeerden om duidelijk aan te geven wat ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Dat is echt maatwerk. En we adviseren bedrijven welke stappen zij kunnen zetten. Je zult zien: zodra je als werkgever een comfortzone kunt creëren die groot genoeg is voor iemand om zich veilig te voelen, dan kan er opeens zoveel! Dan zie je mensen opbloeien en gebeuren er dingen die je nooit voor mogelijk had gehouden!”
Interesse in het Career Jumpstart initiatief? Neem contact op met: Career-Jumpstart@fontys.nl en wie weet heb jij er binnenkort een talentvolle medewerker bij.
Auteur: Dianne Huijskens