Bouwsector biedt duurzaam toekomstperspectief voor werkzoekenden

In de bouw gaat het goed. Niet gewoon goed, maar bijzonder goed. Er wordt flink gebouwd en verbouwd en ook de ontwikkelingen op het gebied van circulair bouwen, duurzaamheid en CO2 reductie gaan hard. Met de woningmarkt als koploper. De vraag naar woningen is vele malen groter dan het aanbod.

Foto: Ruben Dillen

Tijdens de corona periode werden er even wat minder bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven door de onzekere economische situatie en de stikstofdiscussie, maar dit werd opgeheven door de toename van het aantal particulieren dat tijdens de lockdowns hun huis ging verbouwen. Een luxe positie voor de bouwsector zou je zeggen, maar er zijn ook uitdagingen, zoals het tekort aan grondstoffen en de daardoor stijgende materiaalprijzen. De grootste kopzorgen heeft Dirk Jan van den Brink, directeur van Bouwbedrijf Kreeft, echter van de krapte op de arbeidsmarkt.

Pand Kreeft

Foto: Linda Bouritius Photography

Personeelstekort

Bouwbedrijf Kreeft is in de basis een bouwbedrijf. Het bedrijf uit Ede is gespecialiseerd in vier takken van sport, te weten projectontwikkeling, nieuwbouw, onderhoud van vastgoed en restauratie. Dirk Jan: “De portefeuilles worden momenteel makkelijk gevuld. Het aantal opdrachten is echter groter dan wij met ons huidige personeelsbestand aan kunnen. Wij hebben altijd vacatures. Dat stelt ons normaal gesproken in staat om te groeien, maar momenteel is het echt moeilijk om mensen te vinden. Er zijn in de afgelopen 1,5 jaar ook verschillende collega’s met pensioen gegaan. Aangezien nieuwe collega’s nog niet over de ervaring, kennis en kunde beschikken, vang je dat niet zomaar op. Nee zeggen tegen mooie opdrachten zit niet in onze aard, maar we komen er soms niet onderuit. Anders zouden we onze kwaliteit, snelheid en flexibiliteit niet meer kunnen bieden. En dat druist ook in tegen onze principes.”

Innovaties in de bouwsector

Dirk Jan: “Ondanks deze beperkende factor denken wij liever in kansen dan in problemen. In de bouw en techniek sector kun je momenteel jaren vooruit kijken. Dit biedt toekomstperspectief voor werkzoekenden. Zowel jong als oud(er). Aanvangssalarissen stijgen, zeker in de techniek. Daarnaast lopen we ver voor op mondiale vraagstukken als circulaire economie en energietransitie, ten opzichte van andere sectoren. Wij bouwen nul-op-de-meter woningen en we zijn ook al bezig met woningen die straks meer energie opwekken dan dat ze gebruiken.” Het circulair gebouwde en volledig energieneutrale bedrijfspand van Bouwbedrijf Kreeft kreeg niet voor niets een BREEAM-NL outstanding certificaat, het hoogst haalbare op gebied van duurzaamheidsprestaties.

Kantinegebouw

Foto: Linda Bouritius Photography

Samenwerken

In zo’n mooie werkomgeving wil iedereen werken. Bij Bouwbedrijf Kreeft kun je dan ook meteen aan de slag. In alle takken van sport. “We werken nauw samen met onderwijsinstellingen en steken veel tijd in het begeleiden en opleiden van stagiaires. We zijn ook niet bang om oudere mensen aan te nemen of een vaste aanstelling te bieden. We kunnen voor die doelgroep minder zwaar werk organiseren. Zij hebben kennis en ervaring en bieden waarde voor jongere werknemers. Daarnaast hebben we samen met Roseboomgroep Ede detacheringsbureau DOLOP opgericht, voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hierdoor krijgen deze doelgroep en zij-instromers ook een kans.”

Ondernemen in 2022 en daarna

Bouwbedrijf Kreeft zet zich hiermee op verschillende manieren actief in voor de arbeidsmarkt in de regio en daarbuiten. “Als ondernemer ben je niet alleen verantwoordelijk voor je eigen bedrijf, maar we moeten ook nadenken over de toekomst van onze sector. Samen moeten we ervoor zorgen dat de banen van vandaag, morgen ingevuld worden. Vakmensen blijven we altijd nodig hebben”, aldus Dirk Jan.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten