BouwSchool Breda bouwt aan de toekomst

Opleidingen voor de complete gebouwde omgeving zijn in de nabije toekomst op één locatie te volgen: het Bouw en Techniek Centrum Breda. Naast de huidige partners BouwSchool Breda, Curio, Schildersvakopleiding Breda en Inframensen Zuid voegt ook IW Brabant Zeeland zich bij het centrum met de opleidingen Installatie- en Elektrotechniek. Deze toevoeging vraagt om een uitbreiding van de moderne opleidingslocatie. Erik Colijn, directeur van BouwSchool Breda, vertelt over de krachtige samenwerking tussen alle partijen en de plannen voor de verbouwing.

Meer dan alles onder 1 dak

Dat de ambitie om de opleidingen Installatie- en Elektrotechniek toe te voegen al vanaf het begin bestond, is op te maken uit de naamvoering van Bouw en Techniek Centrum Breda. Deze ambitie wordt nu vervuld. Alle opleidingspartners hebben een intentieovereenkomst getekend voor een samenwerking van 20 jaar. Het vertrouwen wat zij hiermee uitspreken, vormt een stevige basis voor een langdurige samenwerking. Erik legt uit wat het fijne is aan werken op 1 locatie. ‘Het motto hier is: meer dan alles onder 1 dak. Je werkt dan toch intensiever samen en weet elkaar gemakkelijker te vinden.’ Deze kruisbestuiving versterkt de kwaliteit van de leeromgeving.

bouwschool

Ook de georganiseerde bouwbedrijven spelen hierbij een belangrijke rol. Om een sterke bouwtechnische regio te vormen, delen zij kennis met elkaar bij BouwSchool Breda. Erik legt uit dat het collectieve belang daarbij boven het individuele belang gaat. ‘Zo gaan bouwbedrijven vandaag de concurrentiestrijd met elkaar aan over werk en zitten ze morgen samen voor opleidingen en trainingen.’ Zij zetten zich in voor de gezamenlijke deler: het opleiden van voldoende vakmensen en het genereren van voldoende instroom voor de regio.

Een gebouw wat bouw en techniek ademt

Met de komst van de opleidingen Installatie- en Elektrotechniek groeit het Bouw en Techniek Centrum Breda uit zijn jasje. De architect is momenteel bezig met het ontwerp voor de verbouwing. Er zal ruimte komen voor ongeveer 850 studenten en leerlingen, bijna het dubbele van de huidige capaciteit. Erik deelt zijn visie: ‘Het onderwijs gaat een vernieuwing krijgen. En we gaan veel intensiever samenwerken, waardoor we nog interessanter zijn voor jongeren, zij-instromers en cursisten. Mijn beeld is dat de verbouwing een magnetische aantrekkingskracht gaat hebben en nog meer jongeren enthousiast maakt voor bouw en techniek.’

bouwschool

De uitbreiding van het toekomstbestendige gebouw moet aan een aantal eisen voldoen, vertelt Erik: ‘De ambitie is dat het een hoog duurzaamheidsgehalte heeft en materialen zullen circulair gebruikt worden. Daarnaast zijn we van plan om elementen van het gebouw voor onderwijskundige doeleinden te gebruiken. Het gebouw zal echt bouw en techniek ademen. Als je binnenstapt, zie je alle beroepen die de gebouwde omgeving te bieden heeft om je heen.’ In de voorbereidingsfase en op de bouwplaats zullen studenten en leerlingen een rol vervullen in alle actieve disciplines. Precies zoals je van een bouwschool mag verwachten. Zoals het er nu naar uitziet, start de verbouwing in het vierde kwartaal van 2022. BouwSchool Breda bereidt zich hiermee voor op de toekomst en bouwt verder aan een krachtige leeromgeving.

Auteur: Tamara van den Berge

Google search engine
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten