Bouw belangrijke afzetmarkt voor Hessels Poedercoating

Poedercoating is een snelle en zeer duurzame oppervlaktebehandeling, die producten verfraait en beschermt tegen corrosie, UV-straling, weersinvloeden, vuil en water. De bouw is voor de poedercoatingbranche een belangrijke sector.

Veel bouwmaterialen worden behandeld met poedercoating en ook steeds meer bouwmaterieel wordt gepoedercoat in plaats van gespoten of gelakt, omdat poedercoating meer slijtvast is, het materieel een betere uitstraling geeft en relatief eenvoudig in de unieke bedrijfskleur(en) kan worden uitgevoerd. Bij Hessels Poedercoating in Breda heeft de bouw een aandeel van circa 20% in de totale omzet.

Woningbouw

Woningbouw is booming. Zowel nieuwbouw als renovatie. Steeds meer bouwmaterialen worden gepoedercoat. Dit geldt zowel voor onzichtbare en zichtbare materialen. In dit laatste geval moet je denken aan binnen- en buitendeuren, deurposten, kozijnen, panelen, trappen, badkamers en keukens.

Trots

De producten die Hessels Poedercoating de afgelopen 20 jaar heeft behandeld gaan de hele wereld over. Zat je ooit op een bankje in Göteborg of Dubai? Dan is de kans groot dat dat bankje in Breda is voorzien van een slijtvaste laag. “Op de boulevard in Cannes staan tientallen ronde plantenbakken met een doorsnede van ruim 2 meter, die door ons zijn voorzien van een slijt- en stootvaste laag rode poedercoating.”, vertelt Arjen Hessels, directeur van Hessels Poedercoating trots.

Dubai

Den Haag

Maar ook dichterbij huis geeft Hessels zijn visitekaartje af aan de bouw. In Den Haag aan het Spuiplein staat ´Amare´. Amare is de naam van het onderwijs- en cultuurcomplex. De hoogwaardige afwerking voldoet aan hoge esthetische en akoestische eisen. Panelen, deuren, ramen en trappen zijn in stijl. En buiten bepalen de kolommen het beeld. Die lijken op reusachtige stemvorken. Amare opent in september dit jaar haar deuren.

Modern

Wie wel eens door een woonmagazine, zoals VT Wonen bladert of een TV programma over woninginrichting ziet, kent ze ongetwijfeld: de stalen taatsdeuren. Een blijvende trend, zo blijkt. Hessels: “Het leek eerst wel een hype, iedereen wilde zo’n deur in zijn huis. Traditioneel werden ze uitgevoerd in zwart staal, maar met poedercoating kunnen ze in alle gewenste kleuren worden geleverd, passend in ieder interieur.”

Deur

Foto: © Weekamp Deuren

Wegenbouw en infrastructuur

Op en rond autowegen schittert de poedercoating van Hessels op geleiderails, signaleringsborden en -behuizing, draagconstructies, frames, geluidsschermen, zonnepanelen, palen, masten, brugdelen, brughekwerken, balustrades, metaalgaas en hekken. “Wat mij wel opvalt is dat Rijkswaterstaat deze materialen vaak slecht onderhoudt. Ze worden blootgesteld aan weersinvloeden, vuil, uitlaatgassen en graffiti. En dat geeft op den duur een heel slordig beeld. Ik heb wel eens met het idee gespeeld om een schoonmaakbedrijf te beginnen dat het materieel langs de autowegen voor Rijkswaterstaat met een bepaalde regelmaat ook reinigt en onderhoudt. Dan zou Nederland er nog een stuk fraaier uitzien”, vertelt Hessels.

Veiligheid

Op de bouw nemen de veiligheidseisen nog steeds toe. Steigers, bouwliften, loopbordessen, afscheidingen, valbescherming en hekwerken zijn hiervan een goed voorbeeld. Het materieel wordt steeds robuuster en tegelijkertijd ook lichter, dus er worden andere materialen gebruikt. Aluminium in plaats van staal. “Onlangs hingen wij de nieuwe poedercoatinstallatie vol met duizenden stuks steigerbuizen, draaikoppelingen, voetplaten, klemmen, t-stukken en spieën”, vertelt Hessels. “Vooraf werden de producten eerst door ons gestraald en daarna gloednieuw afgewerkt met een polyester eindlaag in RAL 2004, oranje zijdeglans. Totaal 2700 M2 te poedercoaten oppervlak voor een internationale opdrachtgever.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten