BKB Precision: de ideale mix van techniek en vakmanschap

De handelsnaam BKB Precision wordt pas sinds 2015 gevoerd, maar de historie van het alsmaar groeiende bedrijf gaat al terug tot begin jaren 80 van de vorige eeuw, waar het begon als Van den Berg Kunststofbewerking. De naam getuigt van internationale ambities, al koestert BKB de wortels in de Brainport-regio. In Son is het zo een ideale werkplek voor de vakman van de toekomst, beseft CEO Mannes Westhuis: “Precisie moet in je genen zitten.”

BKB Precision presenteert zich graag als de toonaangevende en innovatieve kunststofbewerker voor de hightech industrie. Het bedrijf is dan ook actief in werkgebieden als de chemische, medische en semiconductor-industrie, maar ook in de levensmiddelenindustrie, defensie, lucht- en ruimtevaart. “Techniek stelde een jaar of 20, 25 geleden niet veel meer voor”, weet Westhuis. “Gelukkig kwam men in Nederland tot de conclusie dat de maakindustrie toch wel handig was om in huis te hebben.” Daardoor bloeide die industrie weer helemaal op en daarbij liet het in 1995 in Son neergestreken bedrijf zich niet onbetuigd.

Keuze voor kunststof

Van begin af aan heeft BKB Precision het accent gelegd op het bewerken van kunststof. Kunststoffen hebben immers een aantal duidelijke voordelen bij bepaalde toepassingen. Zo zijn ze bijvoorbeeld slijtvast, corrosie- en hittebestendig, al dan niet elektrisch geleidend enzovoort. De mogelijkheden van kunststoffen waren bij velen in het begin nog onbekend. Al snel nam de populariteit van het gebruik van kunststoffen echter toe. Zeker toen bleek dat er veel mogelijkheden zijn en er bovendien complexe producten mee gemaakt konden worden.

“Wij durfden te kiezen voor kunststoffen en ons daarin te specialiseren. Daarbij gaan we uitdagingen niet uit de weg. Zo zijn we ook 24/7 geautomatiseerd gaan werken, met behulp van robotisering en product handling.”

bkb

Techniek blijven verbeteren

Binnen de regio waar hét in Nederland op technisch gebied allemaal gebeurt, voelt BKB Precision zich op haar plek. “We werken er hier mét elkaar aan om de stand van de techniek te blijven verbeteren. We nemen elkaar mee. De ene keer is het push, de andere keer pull. De ene keer worden we door klanten of collega’s buiten onze maak-comfortzone geduwd en de andere keer nemen wij partijen op sleeptouw.” Op het Science Park in Son worden onder meer hoge ogen gegooid met produceren van manifolds, blokken waardoor lucht en vloeistof worden getransporteerd, veelal in PEEK: licht en bovendien enorm maatvast. Omdat bepaalde kunststoffen reageren op warmte is de hal volledig klimaat-gestuurd, zodat er onder vaste condities gewerkt wordt. Daarnaast investeert BKB Precision in cybersecurity én in duurzaamheid, van het scheiden van afval en warmteterugwinning tot een zo schoon mogelijk productieproces.

Westhuis benadrukt dat er bij BKB Precision óók nog altijd behoefte is aan ‘precisie met het handje’: “De vakman van de toekomst moet zijn vakmanschap opgedaan hebben tussen de machines en de kunststoffen. Onze omvang is bovendien zodanig, dat je hier op veel aspecten van de bedrijfsvoering ingeleerd kunt worden. Wij zeggen dat we hier Champions League spelen en dat doen we met alle uitdagingen die daarbij komen kijken. Daarom nodig ik mensen graag uit om vrijblijvend kennis met ons te maken. Bij ons kun je veel leren en zo jezelf blijven ontwikkelen. Champions League spelen vraagt veel training.”

Méér weten over (werken bij) BKB Precision: kijk dan op www.bkbprecision.com

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten