Bestrijding eikenprocessierups

De eikenprocessierups komt de laatste jaren steeds vaker voor in Nederland. Terecht maken mensen zich zorgen. Als je als mens in aanraking komt met deze rups, kan dit voor vervelende klachten zorgen. Daarom is het zo belangrijk om de eikenprocessierups te bestrijden op plekken waar mensen komen of kinderen spelen. Hoe zien de klachten eruit en hoe kun je op een natuurlijke manier de rups te lijf gaan? In dit artikel lees je er alles over.

Waarom bestrijding eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is een rups die het meeste voorkomt op eikenbomen. Dit beestje staat bekend om zijn brandharen die zorgen voor irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen. De rups heeft duizenden van deze brandharen, die ze afwerpen als een mechanisme om zichzelf te verdedigen.

De haartjes van de rupsen zorgen zelfs voor lelijke rode plekken en zwellingen op de huid. Je bent als eigenaar van de eikenboom niet verplicht om de nesten van de rupsen te laten verwijderen, maar het is wel moreel verantwoordelijk om dit te laten doen.

Met welke middelen bestrijd je de eikenprocessierups?

Het is niet altijd gelijk te zien wanneer de eikenprocessierups in de eikenbomen zit. Als preventie dan geen optie meer is, bestrijd je de rups het beste als er nog geen brandharen zijn ontwikkeld. Als je dat niet goed kunt zien, is een specialistisch bedrijf inhuren de beste manier. Bij voorkeur kom je in contact met een bedrijf dat gebruik maakt van een natuurlijke methode. Dat is alleen maar goed voor de bomen en het ecosysteem eromheen.

Zo’n natuurlijke methode is om de rups in contact te brengen met aaltjes. Dit zijn nematodes die de rups binnendringen, waardoor de rups stopt met eten. Een andere methode is het opzuigen van de nesten. Deze methode wordt gebruikt als de rups al brandharen heeft ontwikkeld.

Kosten en duur van bestrijding eikenprocessierups

Het is niet precies te zeggen hoe duur het is om de eikenprocessierups te bestrijden. Een aantal bomen kost misschien een uurtje of twee. Gaat het om meerdere bomen, dan kan het zelfs een dag tot meerdere dagen duren. Een gespecialiseerd bedrijf weet precies de hoogte van het bedrag en de duur van de bestrijding. Het is altijd mogelijk om vooraf een offerte op te vragen.

Wie kun je inschakelen om de eikenprocessierups te bestrijden?

Een gespecialiseerd bedrijf voor de bestrijding van de eikenprocessierups is Donker Groen. Dit bedrijf helpt bedrijven en overheden, maar je kan hen ook benaderen als particulier. Ze werken enkel met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zodat het natuurlijke ecosysteem in de tuin niet wordt verstoord. Vraag een offerte op maat aan of maak een afspraak om meer te weten te komen over de exacte kosten. Dit kun je beter doen dan zelf de eikenprocessierups bestrijden, omdat een vakman precies weet wat hij doet.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten