Bespaar op de energiekosten met dakisolatie

Bedrijfspanden kunnen heel groot zijn of juist klein, als je vanuit je eigen zolderkamer aan de slag gaat. Ze hebben één ding gemeen: er wordt gestookt om de ruimte behaaglijk warm te houden. Natuurlijk wil je als ondernemer die groeiende energierekening zo laag mogelijk houden. En daarom is het goed om eens kritisch door het pand te lopen. Waar kunnen er deuren dicht om warmte binnen te houden? Welke ramen kun je vervangen voor isolatieglas of tochtvrij maken? En natuurlijk – niet geheel onbelangrijk – kun je het dak isoleren? Dakisolatie is namelijk in bedrijven en woningen een goede start om het pand te isoleren én om de energierekening te verlagen.

Dakisolatie houdt warmte binnen

Wist je dat warmte altijd opstijgt in een ruimte. Hoe hoger het plafond, des te koeler is de temperatuur. Maar dat is tevens de reden waarom je sneller koude voeten hebt, dan een koud hoofd. Als het dak niet goed is geïsoleerd dan kan de warmte zo het pand verlaten. Deze warmtelekkage is natuurlijk zonde, want je moet er meer door stoken. Door het dak te isoleren kan de warmte niet weg lekken en blijft het verzameld in de ruimte. Dit zorgt ervoor je dus minder hoeft te stoken en de ruimte veel warmer blijft. Dat geldt zowel voor de bovenste verdieping van een kantoortoren als voor die zolderkamer waar je vanuit huis werkt.

Lagere plafonds zijn beter

Zoals gezegd is een ruimte met een hoog plafond altijd koeler dan eentje met een laag plafond. Dit heeft te maken dat de warmte niet te ver kan opstijgen en de ruimte dus warmer is. In grote fabriekshallen is het niet handig om het plafond te verlagen, maar op een werkvloer waar men aan bureaus zit weer wel. Denk je eraan om een nieuw plafond aan te leggen in je bedrijf, kijk dan meteen of je deze wat lager kan laten zijn dan misschien de standaard is. Mits natuurlijk je lange collega steeds met zijn hoofd door het plafond gaat, kun je best een paar centimeter het plafond verlagen om zo een warmere kamer te creëren.

Verschillende isolatiemogelijkheden

Dakisolatie kan eigenlijk op alle daken worden toegepast – mits het om veiligheidsredenen of om bedrijfstechnische redenen niet kan. Dakisolatie wordt met net zoveel gemak aangebracht op platte daken als in schuine daken. Laat je dit door een goed bedrijf doen, dan zit de isolatie er vaak met een paar dagen in. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van het oppervlakte wat het moet bestrijken. Als de dakisolatie is aangebracht en je kantoorruimte weer in gebruik is genomen, zal je merken dat de verwarming lang niet zo hoog hoeft te staan als voorheen. Dat scheelt zeker aan het eind van de maand op de energierekening. Voor dakisolatie van woningen en bedrijfspanden worden vaak PIR platen gebruikt. Dit is heel dun en bovendien sterk; je kan er overheen lopen. Dit laatste is vooral goed wanneer je een plat dak wil isoleren.

Geschikt voor thuis

Natuurlijk is het goed om meteen na te denken over dakisolatie bij je thuis. Vooral als je veel vanuit huis werkt, is het aan te raden. Bovendien kun je als eigen huis eigenaar subsidie krijgen voor het isoleren van je dak. Helemaal wanneer je dan meteen een tweede isolatiemaatregel neemt, zoals het aanbrengen van isolatieglas, nieuwe kunststof kozijnen of spouwmuurisolatie. Zo geniet je thuis net zo van een lagere energierekening en een fijn warm huis.

Het isoleren van het dak is een goede stap in de richting van een meer duurzaam bedrijfspand of huis. De thermostaat kan lager en dat scheelt in de energierekening.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten