Bespaar met een goede debiteurenadministratie

Een goede debiteurenadministratie geeft je inzicht in alle financiële zaken van jouw onderneming. Dit zorgt er namelijk voor dat je inzicht krijgt in alle activiteiten rondom openstaande facturen van jouw klanten.

Een automatisch administratiesysteem of een accountant in Groningen kan jou hier al goed bij helpen. Toch zijn er vele ondernemers die het beheer van debiteuren uitstellen in de angst voor boze reacties of weglopende klanten. Hoe je deze debiteurenadministratie het beste kunt aanpakken en hoe dit jou geld kan besparen, leeg je hieronder.

Voordelen van goede debiteurenadministratie

Goed beheer van jouw debiteurenadministratie is essentieel voor een gezonde onderneming. Als je dit als ondernemer niet op orde hebt is het erg moeilijk om door te groeien. Denk aan te kort in liquide middelen. Als klanten jou te laat of niet betalen kan dit ernstige gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Snijd jezelf daarom niet in de vingers en zorg dat je deze administratie op orde hebt.

Een goed debiteurenbeheer geeft je de juiste inzichten en kan ernstige financiële gevolgen, zoals een faillissement, voorkomen. Wanneer jij de debiteurenadministratie goed op orde hebt zul je de volgende voordelen ervaren:

  • Meer liquide middelen
  • Een groeiende onderneming
  • Een overzichtelijke financiële planning
  • Rust en stabiliteit

Wees kritisch over afspraken en het beheer van klanten

Met een goede debiteurenadministratie zul je dus minder snel in geldnood komen. Dit kan jou als ondernemer weer veel geld besparen van boetes en te late betalingen. Om een goed beheer van debiteuren op te zetten mag je best kritisch zijn naar klanten.
Kijk bijvoorbeeld naar de kredietwaardigheid van een klant. Als dit er vooraf niet goed uit ziet is de kans groot op wanbetaling. Deze ellende kan je jezelf besparen door vooraf kritisch te zijn welke klanten je wel en niet aanneemt.

Daarbij is het belangrijk om duidelijke betalingstermijnen te hanteren en deze afspraken vooraf vast te leggen met je klant. Het kan bijvoorbeeld helpen om altijd de algemene voorwaarden te communiceren op facturen. Zo kun je mogelijke discussies voor zijn en voorkomen.

Besteed aandacht aan jouw administratie

De administratie van facturen naar klanten kan een belangrijke rol spelen in het verkoopproces. Een goede factuur is niet alleen een visitekaartje van jouw bedrijf, deze zorgt er uiteindelijk voor dat jij betaald gaat krijgen.

Daarom is het goed om de factuur zo op te stellen dat dit een juridisch bindende overeenkomst is. Hiervoor dienen er de juiste wettelijke onderdelen op een factuur te staan. Wat deze onderdelen op een factuur precies zijn kun je hier vinden. Mocht je dan te maken krijgen met een wanbetaler, heb je altijd een juridisch document om op te verhalen.

Automatiseer de debiteurenadministratie

Wil je dit proces voor jezelf zo makkelijk mogelijk maken? Denk er dan eens over na om deze administratie te automatiseren. Diverse boekhoudprogramma’s bieden hiervoor de mogelijkheden. Hierdoor verklein je de kans op fouten en maak je het voor jezelf simpelweg een stuk makkelijker.

Een geautomatiseerd boekhoudprogramma kan bijvoorbeeld facturen laten opstellen, maar ook het gehele facturatieproces stroomlijnen. Hierdoor heb je een duidelijk overzicht over alle betaaltermijnen en kun je precies zien wanneer een klant te laat betaald. Zo hoef jij nooit meer bang te zijn voor te weinig liquide middelen. Kortom, een automatisch systeem maakt het een stuk makkelijker en leuker om een goede debiteurenadministratie te handhaven.

 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten