Beleggen iets voor jou? Dit zijn de risico´s die je kunt lopen

Aan de roulettetafel krijg je meer terug voor je inzet als het balletje op jouw nummer 34 eindigt, dan wanneer je alleen voor rood of zwart speelt. De vergelijking gaat niet voor de volle honderd procent op, maar met betrekking tot beleggen kunnen de risico´s ook groot of klein zijn. Risico is er altijd, maar hoeft zeker niet overdreven groot te zijn. In dit artikel ontdek je hoe je het risico bij beleggingen zo klein mogelijk kunt houden.

 

Kennis is alles

Risico is er altijd, maar als je weet hoe de wereld werkt en wanneer een kans zich voordoet of je juist de hand op de knip moet houden, wordt het risico een stukje kleiner. Door de kennis te hebben, weet je waar het gevaar van beleggen ligt.

Het is niet zo dat je alleen kunt beleggen als je een kenner bent. In dat geval kan je het beleggen uitbesteden. Bij vermogensbeheer geef je de volledige controle over beleggingen aan een expert. Je kunt ook een beleggingsadviseur in de arm nemen. Dan blijf je zelf alles bepalen, maar krijg je wel kundig advies.

Houd een buffer

Om nog maar even terug te komen op de vergelijking met het casino. Daar speel je ook niet door totdat je autosleutels op tafel liggen. Ook voor beleggingen is het verstandig om een buffer te houden. Dat heeft met meerdere zaken te maken. Beleggen is een investering voor de lange termijn. Daardoor kan je lange tijd niet over je vermogen beschikken. Een buffer is dus noodzakelijk.

Ook weet je niet zeker welk rendement het gaat opleveren. Als je belegt om een extraatje te hebben tijdens je pensioen, zorg er dan voor dat het inderdaad een extraatje is, en niet de hoofdmoot van je oude dag.

Beleggingen spreiden

Je eieren moeten niet in één mand liggen. Door gespreid te beleggen, heeft de totale waarde van je beleggingen een veel stabieler verloop. Natuurlijk zijn er per belegging nog uitschieters naar boven en naar beneden, maar overall gaat het veel gelijkmatiger. En als een bepaalde belegging een tegenvallende opbrengst heeft, kan dit gecompenseerd worden met een andere.

Gespreid beleggen kan bijvoorbeeld door via een beleggingsfonds te beleggen. Ook periodiek beleggen is een mogelijkheid. Daarnaast kan je beleggingen kopen uit verschillende landen en werelddelen. Zo spreid je eveneens het risico.

In het verleden behaalde resultaten…

Het is misschien wel de bekendste slogan met betrekking tot beleggen. Het is ook echt zo dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst bieden. Hier moet je echt scherp op zijn als je gaat beleggen. Aanbieders vertellen maar al te graag over successen uit het verleden. Het is voor beleggingsproducten onmogelijk om altijd evenveel rendement te blijven opleveren.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten