Belangrijke trend voor 2024: de digitale transformatie

De coronapandemie, de energiecrisis, een medewerkerstekort, stijgende prijzen en een teruglopende vraag: veel ondernemingen leken afgelopen jaren klap na klap op te moeten vangen. Zou 2024 dan eindelijk weer eens een wat rustiger jaar worden? Daar lijkt het helaas niet op. Ook dit jaar spelen er allerlei ontwikkelingen, waar mee omgegaan moet worden. Een digitale transformatie waarin data en AI een belangrijke rol gaan spelen, lijkt een van de belangrijkste zakelijke trends te worden voor 2024.

De digitale transformatie: wat houdt dat eigenlijk in?

Veel ondernemingen hebben te kampen met een personeelstekort en hoge kosten. Daarbij is de economische onzekerheid vanwege de hoge inflatie ook nog eens toegenomen. Het wordt steeds duidelijker dat een strategische inzet van data onmisbaar is om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Het betreft dan zowel data over de onderneming als die van klanten. Deze data ten eerste verzamelen maar ook nog eens goed analyseren leidt tot verdere automatisering en efficiëntere en effectievere processen. En dat leidt weer tot lagere kosten. En tot meer tevreden klanten, met meer omzet als gevolg. Een gedegen strategie op het gebied van connectiviteit, dataverzameling en gebruik van kunstmatige intelligentie dragen bij aan het behalen van doelstellingen.

“Hoe ver is jouw onderneming op het gebied van de digitale transformatie?”

As-a-service in plaats van bezit van software en hardware

In Nederland zijn er relatief gezien best ver gevorderd met het digitaliseren van de samenleving. En toch zijn er ook binnen veel ondernemingen nogal wat zaken aan te pakken. Voor de digitale transformatie zijn uiteraard up-to-date software en hardware nodig. Ondernemingen kiezen er steeds vaker voor deze niet meer aan te schaffen, maar er gebruik van te maken ‘as-a-service’.

Zo gebruiken ondernemingen bijvoorbeeld steeds vaker software die wordt aangeboden als abonnement. Daarnaast kun je bijvoorbeeld bij Econocom beschikken over de nieuwste IT-apparatuur voor vaste prijs per maand. De voordelen van as-a-service formules? Als onderneming hoef je geen grote investeringen te doen, en je bent ontzorgd op het gebied van installatie, onderhoud en reparatie. Bovendien is het ook nog eens duurzamer.

Op de website van Econocom Nederland lees je meer over de mogelijkheden.

Altijd de nieuwste technologie tot je beschikking

De meeste ondernemers zijn mensen die innovatief zijn en out-of-the-box denken. En meer denken in oplossingen dan in problemen. De afgelopen jaren hebben wel aangetoond dat het belangrijk is om bij veranderende omstandigheden te denken in kansen. En om deze kansen ook te moeten benutten, heb je een flexibele onderneming nodig. In plaats van het klassieke aankoopproces waarbij je op zoek gaat naar een product of dienst, wordt er steeds vaker gezocht naar een oplossing voor een bepaalde behoefte. Door minder op bezit te focussen en meer naar gebruik, voorkom je veel geld aan technologie uit te geven die binnen te kortste keren achterhaald is.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten