Goed werkgeverschap manifesteert zich in veel meer aspecten dan alleen een prima salaris en een prettige werksfeer. Het kan bijvoorbeeld óók worden geuit door oprecht aandacht te besteden aan de gezondheid en de vitaliteit van de medewerkers. Zo werkt het Helmondse Alumero sinds enige tijd samen met Sabine Snijders van ZIN in balans in. Zij gaat er wekelijks aan de slag met stoelmassages, wandelingen en yoga-oefeningen maar biedt ook een luisterend oor. “Dat geeft gewoon werkgeluk”, merkt ze al.
Sabine Snijders ging eind vorig jaar met open vizier in gesprek met ondernemer Jeroen van Bussel van Alumero. De Helmondse yogadocente gaf daarbij aan graag eerst een kijkje in het bedrijf te willen nemen. “Ik ben heel pragmatisch”, stelt ze. “Ik wilde mijn doelgroep wel leren kennen. Ik heb een halve dag meegelopen en ben heel laagdrempelig op de werkvloer vragen gaan stellen.” Dat eerste contact kreeg in het voorjaar een vervolg met een aantal buitenluchtsessies: “Een combinatie van wandelen en bewustwordingsoefeningen uit de yoga”, verduidelijkt Sabine. “Dat was voor mij mooi om de groep te leren kennen en meteen te ontdekken waar zij voldoening uit haalden.” De activiteiten vonden écht onder werktijd plaats.
Stoelmassages
Nadat ze haar stoelmassagediploma haalde, besloot Sabine om het Alumero-team ook hiermee kennis te laten maken. “Daarmee ben ik vóór de zomer aan de slag gegaan, in combinatie yoga-oefeningen. Ik merkte al snel dat dat goed was voor de bewustwording van de mensen.” Ze ondervond al snel dat ze met haar activiteiten iets kon toevoegen. “Daardoor kregen medewerkers de tijd om even te ontspannen, zich terug te trekken van de vloer en zich bewust te worden van hun lijf. Dat geeft gewoon werkgeluk. Het werd al snel opgepikt. Mensen merken dat ze er geconcentreerder, productiever van worden.”
Vertrouwensrol
Ze ziet haar inzet voor Alumero als iets voor de langere termijn. “Vitaliteit op de werkplek gaat verder dan een gezonde kantine of een potje tafelvoetbal. Het is vooral een kwestie van beginnen, ambassadeurs krijgen en het dan laten groeien.” Sabine beseft dat ze mensen op fysiek, mentaal en emotioneel vlak kan helpen: “Door wat ik hier doe heb ik ook wel een beetje een vertrouwensrol.” Ze beschikt inmiddels over een eigen ruimte, waar ze werkt en waar haar materiaal ook blijft liggen. “Jeroen is zó betrokken bij de werkvloer”, ziet ze bij de directeur van Alumero. “Die hoort ook graag terug wat dit met zijn mensen doet. Het is een kwestie van niet overladen, van zaken in balans aanbieden. Daar kunnen heel wat bedrijven een voorbeeld aan nemen.”