Bedrijfshulpverlening redt levens: met de trainingen van KLS Van den Berg B.V. kán je het!

EINDHOVEN – Wie aan bedrijfsveiligheid denkt, zegt natuurlijk: KLS Van den Berg B.V! Sinds 2001 traint het bedrijf BHV’ers -oftewel bedrijfshulpverleners- vanuit de vestiging aan de Esp in Eindhoven. Vanaf 1 februari 2023 is er ook een tweede locatie, op enkele minuten loopafstand. “De groei zit er nog steeds in”, zegt manager Mark van den Berg. Geen wonder, want een veilige werkvloer is niet alleen een wettelijk vereiste maar ook een vanzelfsprekendheid voor elke maatschappelijk bewuste ondernemer.

KLS Van den Berg B.V. biedt onder meer de Basisopleiding BHV, verschillende herhalingscursussen om de kennis na verloop van tijd weer ‘op te frissen’ en online trainingsvarianten. Maar ook voor een opleiding tot Ploegleider- en/of Hoofd BHV, Beheerder Brandmeldinstallatie of CMT-training kun je hier terecht. Natuurlijk aangevuld met oefeningen om de kwaliteit van de BHV-ers steeds tot een hoger niveau te tillen. Alle opleidingen en trainingen kunnen ook op locatie van de klant verzorgd worden.

KLS Van den Berg  B.V. maakt alle opleidingen en trainingen op maat, geënt op de bedrijfsspecifieke restrisico’s. Ook bieden ze nazorg voor de BHV-ers indien ze na een aangrijpende inzet behoefte hebben om deze door te spreken met een deskundige. Dit zodat de BHV-er geen blokkade in handelen krijgt en het geen trauma wordt. Dat is wat hun opleidingen en service zo goed maakt.

E-learning en praktijk

Cursisten komen uit het hele land, van Zuid-Limburg tot Groningen. De online module kan op afstand, maar toch is een bezoek aan het opleidingscentrum aan te raden – zegt Van den Berg: “De wetgeving vereist dat de cursisten de aangeleerde reddingshandelingen en -technieken in een fysieke bijeenkomst  aan de trainers kunnen tonen.” Het bijbrengen van theoretische kennis is goed mogelijk via e-learning. “Maar praktische vaardigheden leer je niet via het beeldscherm”, benadrukt de opleidingsmanager. De praktijk kan, zoals eerder benoemd, ook op locatie van de klant plaatsvinden.

Iedereen kan BHV’er zijn

Het belangrijkste en wettelijk verplicht is dat bij elk bedrijf met personeel tijdens werktijden altijd minimaal één BHV’er op de werkvloer aanwezig is. Het aantal dient bepaald te worden aan de hand van een aantal scenario’s en de restrisico’s die blijken uit de RI&E. Soms zijn medewerkers terughoudend om een opleiding te volgen uit onzekerheid over hun eigen kunnen. “Dat is vaak onnodig; mensen kunnen in situaties van nood veel méér dan ze denken.” Feitelijk kan elke werknemer een BHV-training volgen, speciale vooropleidingen of achtergronden zijn zelden vereist.”

Levensechte situaties

Tijdens de training werkt KLS Van den Berg B.V. met zowel met poppen als met acteurs die voor slachtoffer van een bedrijfsongeval of ander incident ‘spelen’, om zodoende een levensechte situatie te kunnen nabootsen. Met mond-op-mond beademing, reanimatie en het verzorgen  van verwondingen. Daarnaast wordt er gewerkt met vuur, oefenrook en reële geluiden (bijvoorbeeld Slow Whoop) om de inzet  bij brandincidenten te beoefenen.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten