Bedrijfsafval inzamelen op kantoor? 5 tips!

Op een kantoor verzamel je heel veel afval. Dit moet natuurlijk wel op de juiste manier ingezameld worden. Kom hier alles over te weten aan de hand van de 5 tips in dit artikel.

Tip 1: bekijk de wetgeving

Allereerst is het belangrijk dat je kijkt naar de wetgeving wat betreft het inzamelen van bedrijfsafval. Deze kun je inzien via de overheid. Let op: voor sommige afvalsoorten zijn er andere regels en wetten. Het is belangrijk dat je deze in acht neemt, aangezien je risico loopt op een boete wanneer je deze overtreedt. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Tip 2: recyclen

De meeste bedrijven gooien al hun afval op een grote stapel en kijken er vervolgens niet meer naar om. Dit is echter schadelijk voor het milieu. Je moet juist zoveel mogelijk proberen om het afval op je kantoor te verminderen. Bekijk hiervoor goed of je echt met afval te maken hebt, of dat het product in kwestie ook goed te recyclen is.

Tip 3: scheid het afval

Naast het recyclen van afval, moet je het ook goed scheiden. In de afval vergunning staat precies welke afvalstoffen gescheiden moeten worden geleverd. Scheid vooral huishoudelijk afval en bedrijfsafval zo veel mogelijk. Maar maak ook aparte containers voor papier en plastic. Hoe meer afval je scheidt, hoe beter het is voor het milieu. Hang boven de afvalcontainers ook een bordje waarop duidelijk staat beschreven welke soort afval er in die container moet. Zo kunnen de medewerkers zich niet vergissen.

Tip 4: plaats genoeg afvalbakken

Om afval in te zamelen, zijn genoeg afvalbakken natuurlijk een must. Zorg dat er in elke ruimte een paar staan en zorg dat iedereen er makkelijk bij kan. Het is belangrijk om voor elke soort afval een aparte container te plaatsen en daarop duidelijk aan te geven waar deze voor dient. Heb je enorme hoeveelheden afval? Plaats dan een rolcontainer. Dit is een heel grote afvalbak op wielen, waar grote hoeveelheden bedrijfsafval in passen. Ook grote verpakkingen kun je hierin kwijt.

Tip 5: juiste afvalinzameling

In principe ben je als bedrijf zelf verantwoordelijk voor het inzamelen van afval. Maar je kunt er ook een gespecialiseerd bedrijf voor inschakelen, bijvoorbeeld mkb-afval. Zorg er wel voor dat de specialist waar je voor kiest is opgenomen in de VIHB-lijst, een lijst met erkende bedrijven die zich bezighouden met het vervoeren en inzamelen van bedrijfsafvalstoffen. Alle bedrijven die op die lijst staan, zijn betrouwbaar.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten