BBM bv: groot in precisieplaatwerk

 in Bergeijk is specialist in het snijden en buigen van extreem dun plaatwerk in RVS en aluminium. Klanten als ASML, diverse Defensieonderdelen, de medische industrie en machinebouw en bedrijven uit de voedingsindustrie maken veelvuldig gebruik van de grote expertise en vakkennis die BBM in de afgelopen jaren in deze niche heeft opgebouwd.

Van standaard naar zeer specialistisch werk

De specialisatie in het hoog-nauwkeurig snijden en buigen is begonnen tijdens de economische crisis van 2008-2009. “Voor die tijd deden wij het standaard las- en plaatwerk”, vertelt eigenaar-directeur Jos Aerts. “Maar in die economisch slechte jaren, viel daar amper nog wat in te verdienen. Wij hebben het roer toen helemaal omgegooid en zijn ons gaan vastbijten in het moeilijke, specialistische werk. Daar was met name vanuit ASML en de medische industrie veel vraag naar. We hebben toen geïnvesteerd in een, speciaal voor ons ontworpen, microlasersnijsysteem. Inmiddels is ons machinepark verder uitgebreid en kunnen we onze klanten een totaalpakket aanbieden met ons zeer nauwkeurige precisiewerk. Ook maken wij zelf gereedschap voor het buigen van kleine contouren.”

Superdun, superklein en superschoon

BBM onderscheidt zich door het snijden van metaal met zeer hoge toleranties (in plaatdiktes van 0,005 mm tot 2,5 mm dikte) en het samenstellen van kleine, hoog getolereerde plaatconstructies. Daarnaast biedt BBM ook een volledige nabehandeling. “Na het snijden van het superdunne metaal, kunnen wij het vervolgens ook nog buigen”, legt Aerts uit. “Zelfs in minuscule machineonderdeeltjes, van 3 bij 5 mm, kunnen wij een plooiing aanbrengen. Zo leveren we de klant een compleet pakket, van snijden, buigen, samenstellen van een product, inclusief het verpakken. Wat ze anders bij meerdere leveranciers moeten onderbrengen, verzorgen wij hier allemaal. Daarbij voldoen we, tijdens alle stappen van het proces, aan zeer hoge reinheidseisen, wat met name voor ASML heel belangrijk is. Dat is ook de reden waarom we alleen maar met RVS, Aluminium, Titanium en Molybdeen werken. Wij willen absoluut geen kruisvervuiling van staal, koper of messing in onze machines krijgen.”

Aan de wieg van nieuwe producten

Bij BBM maken ze hoofdzakelijk kleine, hoogwaardige onderdelen die in specialistische machines terechtkomen. Het gaat meestal om enkele stuks of heel kleine volumes. Daarnaast maken ze veel prototypes. “Wij dragen vaak ons steentje bij aan het maken van een nieuw product”, vertelt de directeur. “In deze innovatieve regio wordt zoveel verzonnen en bedacht. Wij worden dan benaderd om mee te denken of iets uitvoerbaar of maakbaar is. Je kunt het zo gek niet verzinnen of wij zitten erbij.”

Zo was BBM recent betrokken bij het ontwerp van een bommenlaadsysteem voor de nieuwe F35 straaljagers van defensie. In het verleden ontwierpen ze een speciaal met zand gevuld bed om doorliggen tegen te gaan bij langdurige bedlegerige patiënten. Hier werden er zo’n 50 van gebouwd, die wereldwijd geplaatst zijn. Maar ook de verpakking van een satelliet die nu om de aarde zweeft om de bebossing te meten, komt bij BBM vandaan. Evenals de onderdelen voor een Gyrocopter, een driewielige, vliegende auto van PAL-V. “Een prachtig product, in Brabant gemaakt”, aldus Aerts.

Opleiden in dit prachtige vak

Bij BBM steken ze veel tijd in het opleiden van vakmensen, zowel intern als extern (via het Summa College in Eindhoven). Ook zijn er altijd stageplekken en BBL-plaatsen beschikbaar. “Jonge mensen die enthousiast zijn en ons mooie vak graag willen leren, zijn hier van harte welkom!”, zegt Jos Aerts uitnodigend. “We zorgen voor een goede begeleiding, waardoor je hier in korte tijd veel leert.”

Focus

Bij BBM heerst een prettige en ontspannen werksfeer, met aandacht voor een goede privé-werk balans. “Wij maken plaatwerk op hoog niveau”, legt Aerts uit. “Dat vereist focus van onze vakmensen. Omdat we hier geen serieproductie doen, werken we steeds weer aan iets nieuws. Elke dag is daardoor anders. Onze medewerkers zijn zeer betrokken bij de productie, denken actief mee en geven hun mening over hoe zij denken tot een goed product te komen. Ook met onze klanten en tekenaars is er veel overleg. Zo komen we samen tot een mooi resultaat.”

Auteur: Dianne Huijskens

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten