Assemblage service van BUVO neemt klanten veel werk uit handen

Dat BUVO Castings in Helmond gespecialiseerd is in het gieten van aluminium gietdelen voor een groot aantal toepassingen, dát kunnen inmiddels veel klanten beamen. Maar het bedrijf doet daarnaast nog zoveel meer. BUVO denkt mee in het ontwikkel- en productieproces, zorgt voor alle benodigde gereedschappen en kan, nadat de producten gegoten zijn, deze ook CNC bewerken, wassen, lakken én assembleren. Zo leveren zij, als de klant dat wil, een compleet en kant-en-klaar onderdeel dat de klant direct kan inzetten in zijn eindproduct.

“Onze klanten werken vaak met honderden onderdelen waarmee ze hun eindproduct samenstellen”, vertelt BUVO Sales Manager Roland Jakobs. “Het is voor hen heel prettig als ze het aantal toeleveranciers kunnen minimaliseren. Minder partijen om mee samen te werken scheelt hen veel zorgen op allerlei fronten: van communicatie tot transport, van kwaliteitschecks tot administratie. Bij BUVO komen we tegemoet aan deze wens, door zelf al een deel van de assemblage rondom onze gietcomponenten uit te voeren.”

Slimme handigheidjes voor assemblage

Zo zorgt BUVO er bijvoorbeeld voor dat gietdelen extern worden gelakt in de gewenste kleur, om ze daarna weer mechanisch te bewerken en te wassen. “Maar we kunnen op onze gietdelen ook andere zaken aanbrengen zoals geschroefde componenten, kunststof onderdeeltjes of stickers”, legt Frans van Hoek, Senior Proces & Production Engineer uit. “Het voordeel daarbij is ook dat we al bij het aangieten slimme handigheidjes kunnen toepassen, waardoor de assemblage makkelijker, sneller en efficiënter verloopt. Dat lukt alleen omdat we alles zelf in eigen hand hebben.”

Minder toeleveranciers, minder beslommeringen

Zo’n geassembleerd, compleet onderdeel wordt bij BUVO netjes verpakt en kant-en-klaar aan de klant geleverd. Roland: “Waar hij anders met misschien wel tien partijen moest samenwerken om dit voor elkaar te krijgen, is dat nu teruggebracht tot maar één. Daarmee halen wij een heleboel werk en ook een stukje risico weg bij een klant, zodat hij zich volledig op zijn eindproduct kan focussen. De service van het compleet ontzorgen past heel goed binnen de filosofie van BUVO .”

Off-road

Een aansprekend voorbeeld van de assemblage service van BUVO is te vinden in de gloednieuwe Grenadier, een off-road 4×4 terreinwagen van Ineos, die in 2022 op de markt komt. 86 Componenten uit deze auto komen bij BUVO vandaan, geassembleerd in twee complete onderdelen: de dakrails, waar passagiers zich aan kunnen vasthouden, staande op de voettrede aan de buitenzijde. En versterkingen om de achterportieren op hun plek te houden, tijdens een ritje door rotsachtig gebied.

Toegevoegde waarde

“De specificaties waaraan de onderdelen voor zo’n auto moeten voldoen, gaan heel ver”, vertelt Technisch Directeur Harrie Custers. “Het is een auto die zowel op de Noordpool als in de Sahara kan rijden. Alles moet het blijven doen of het nu -40 of + 50 graden is. Ineos kwam bij ons met de vraag: ‘we willen iets waar mensen zich, terwijl de auto rijdt, aan kunnen vasthouden vanaf de buitenkant’. Zij geven aan hoe het er qua styling uit moet zien en waar het allemaal aan moet voldoen. Wij gaan er dan berekeningen, analyses en simulaties op loslaten en werken het samen met hen verder uit. En wat bleek: wij hebben de constructie van deze delen kunnen optimaliseren, waardoor het nu degelijker is geworden . En we hebben hen werk en risico uit handen genomen. Die toegevoegde waarde hadden wij niet kunnen bieden, als ze ons alleen maar om een losse rail hadden gevraagd.”

Trotse makers

Bij BUVO zijn ze maar wat trots op hun bijdrage aan deze off-road auto. “Wij zijn echte makers”, besluit Roland. “Samen met onze klant zijn we soms wel maanden tot jaren bezig met het uitdenken en ontwikkelen tot het produceren en het uiteindelijk assembleren van een onderdeel. We bewegen daarbij constant mee met de uitdagingen en de behoeften in deze sterk veranderende markt. Ideeën komen samen met onze ervaring en dat leidt uiteindelijk tot een prachtig eindproduct. Of het nu een (elektrische) auto, een E-bike, een CV-ketel of welk ander product dan ook is, wij zijn als makers altijd trots op het eindresultaat!”

Auteur: Dianne Huijskens

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten