ANKRO: ‘Investeren in de ontwikkeling van je medewerkers is toegevoegde waarde voor je bedrijf’

WERKENDAM – ANKRO Kunststof Verspaning is een kwart eeuw thuis in het seriematig verspanen van kunststoffen. In 2022 is het Werkendamse bedrijf onderdeel geworden van de BKB Groep, waar ook het zusje BKB Precision zich in bevindt.  Vestigingsmanager Gerben van Boxel vindt het belangrijk dat de zestien medewerkers van ANKRO zich doorontwikkelen en is bereid daar het nodige in te investeren. “Als de medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen, haal je ook het beste uit je bedrijf.”

Het binnenhalen van nieuwe mensen is één ding, maar investeren in het bestaande medewerkersbestand is net zo belangrijk – benadrukt Van Boxel. Inmiddels zijn vier mensen doorgegroeid naar een andere functie. “We kregen een sollicitante, inmiddels 51 jaar, die binnenkwam voor een functie van productiemedewerker maar gaandeweg interesse toonde voor het verspaanwerk. Via een leertraject is ze daar aan de slag gegaan”, legt de vestigingsmanager uit. Het zijn voor het bedrijf relatief kleine investeringen en inspanningen, die een werknemer meer werkplezier opleveren en waarmee je als werkgever dus méér terugkrijgt.

In de kracht zetten

Van Boxel wil vooral kijken naar de mogelijkheden van de personeelsleden en daarmee de medewerkers in hun kracht zetten. “Want als je je goed voelt in je werk dan presteer je ook beter”, benadrukt hij. Daarom ondersteunt ANKRO de persoonlijke groei van haar medewerkers. “Dat kan zowel binnen de huidige functie als in een nieuwe functie”, legt de vestigingsmanager uit. Leeftijd speelt daarbij eigenlijk geen rol. “Want als mensen een drive hebben om verder te komen, dan pakken ze nieuwe kennis en vaardigheden ook sneller op.”

Toegevoegde waarde

Van de zestien medewerkers zijn inmiddels vier mensen doorgegroeid naar een hogere  functie, een kwart van het personeelsbestand. “Dat is best veel. Maar alleen focussen op de invulling van vacatures met externe kandidaten is in deze tijd enorm lastig. We willen ons niet blindstaren op de arbeidsmarkt, maar kijken vooral naar de toegevoegde waarde die we in onze organisatie zelf kunnen bieden.”

Loyaliteit

Levert dit geen risico op dat werknemers, eenmaal opgeleid en geschoold, overstappen naar de concurrentie? “Die kans is er altijd”, moet Van Boxel toegeven. “Maar als je goed voor je personeel zorgt, wordt dat ook terug beloond met een stukje loyaliteit.” Door de overname is er vorig jaar wel het een en ander veranderd binnen de organisatie, dat ook impact heeft op de medewerkers. “Met de vorige directeur waren er korte lijnen met de mensen op de werkvloer. Hij was altijd in de buurt, iedereen kende hem en hij was direct aanspreekbaar. Nu zijn we onderdeel van een organisatie, met het zusterbedrijf BKB Precision vijftig kilometer verderop.” Met de komst van Van Boxel als vestigingsmanager heeft ANKRO weer een direct aanspreekpunt. “En dat is voor de teambuilding heel belangrijk”, merkt hij op.

Niet altijd realiseerbaar

Maar bovendien signaleert hij als vestigingsmanager sneller kansen voor doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden. “En niet alle ambities zijn realiseerbaar”, benadrukt Van Boxel. “Onze verspaningsmachines zijn zeer complex en je moet écht weten hoe je daarmee moet omgaan.” Als een medewerker snel kan leren maar misschien wat ongeorganiseerd en slordig van aard is, dan is een doorgroei in die richting niet in alle gevallen verstandig. “Maar dan zijn er misschien weer andere taken en werkzaamheden waar de betreffende persoon goed mee uit de verf komt.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten