Moving forward. Dat is het gevleugelde motto van Ammertech in Helmond, specialist in lager- en aandrijftechniek. Ammertech heeft de blik nadrukkelijk naar de toekomst gericht. Daarbij spreekt het voor zich dat ook duurzaamheid daarbij een alsmaar groeiende rol speelt. Ook op dat vlak is Ammertech volop in beweging, niet alleen binnen de eigen organisatie maar bijvoorbeeld ook richting leveranciers. “Het gaat niet allemaal even gemakkelijk, maar we maken mooie stappen”, klinkt Harold Bosmans enthousiast.
Als Assisitent Logistiek Manager zit Harold Bosmans dicht bij het vuur, wanneer het om de duurzame toekomst van Ammertech gaat. “Duurzaamheid wordt steeds belangrijker”, ziet hij elke dag. “Onze Zweedse moedermaatschappij is daar heel druk mee en verwacht ook van ons dat wij ons steentje bijdragen. Dat doen we uiteraard, dat moet je er ook voor over hebben.” In het centrale distributiecentrum in Helmond is al heel wat gerealiseerd. Daarbij worden ook leveranciers niet buiten beschouwing gelaten. “We hebben bijvoorbeeld onze leveranciers in China opgelegd hoe ze hun verpakkingen bij ons aan moeten leveren””, licht Harold toe. “Wij willen naar zo min mogelijk overtollig materiaal. Dit scheelt al enorm.”
Overtollige opslag
De verduurzaming van het magazijn komt ook terug in het beperken van de hoeveelheid zendingen, die wordt opgeslagen. “Elke zending die opgeslagen moet worden neemt extra plek in en kost energie. We willen geen langdurige overtollige opslag meer hebben. Daar maken we met onze klanten duidelijke afspraken over.” Ook de transportbewegingen van en naar het distributiecentrum worden nauwgezet gevolgd. Harold: “Wij doen hier bewust aan CO2-reductie, zowel voor transport over zee als over land. Een Zweedse leverancier van ons brengt extra kosten in rekening, wanneer zijn vervoerder niet CO2-vriendelijk rijdt. Dat krijg je nu ook. Maar wij zijn ook zendingen gaan bundelen, waardoor we naar minder momenten per week kunnen. Daar werken zowel onze klanten als transporteurs aan mee.”
Groene producten
Ammertech maakt er bovendien werk van om zovéél mogelijk producten waarmee gewerkt wordt om te zetten naar groene producten. Zo worden waar mogelijk houten pallets vervangen door papieren pallets, maakt de pvc-tape met de bedrijfsnaam erop plaats voor een papieren variant en wordt er gewerkt met gerecyclede varianten van plastic sealzakjes, rekfolie en omsnoerband. Op de pakbonnen die nog geprint worden, is voor een ander lettertype gekozen, dat minder inkt verbruikt. Dat er in Helmond 144 zonnepanelen op het dak liggen, lijkt al bijna vanzelfsprekend. En daar komen in de nabije toekomst nog meer panelen bij. Ook heeft het pand van Ammertech geen gasaansluiting maar wordt het verwarmd met een warmtepomp. Harold benadrukt echter dat de verduurzaming eigenlijk nooit af is: “De bewustwording is er, dat is de winst. We blijven onze klanten en leveranciers hierin meenemen. Hoe méér mensen dit gaat doen, hoe sterker het wordt. Wij blijven nieuwe producten uitproberen. Wat goed is blijft!”