Alumero laat zijn groene gezicht zien

Je kunt duurzaam denken en je kunt duurzaam doén. Bij Alumero in Helmond, specialist in maatwerk oplossingen in aluminium, zijn ze overduidelijk van het doén. Het over de gehele internationale groep uitgerolde project Metagreen moet resulteren in een steeds bewustere manier van omgaan met mens, materialen en milieu én in een reductie van de CO2 footprint.

Met het duurzaamheidsconcept Metagreen laat de Alumero Group nadrukkelijk zien zijn verantwoordelijkheden richting komende generaties te willen nemen. Dat ziet ook Bjorn van de Laar, sinds maart actief als Quality Manager Sustainability. “Wij willen het hier collectief goed doen”, vertelt hij. “Dat betekent dat we de bewustwording in het hele team willen vergroten. Mensen moeten ook trots zijn dat ze hier werken, hier deel van uitmaken.”  Daarom stimuleert Alumero werknemers om ook in hun eigen omgeving stappen op het gebied van duurzaamheid te maken, middels een klimaatbudget. “Dat moet je zien als een tegoed, waarmee je bijvoorbeeld je huis kunt verduurzamen. Wanneer dat niet kan, bijvoorbeeld omdat je in een huurhuis woont, kun je die bijdrage ook gebruiken voor je gezondheid. Zo hebben we goede afspraken gemaakt met een fruitteler, die naast ons pand zit”, vertelt Bjorn.

alumero

Recycling

Het spreekt voor zich dat het zwaartepunt van Metagreen aan de bedrijfsmatige kant ligt. Zo wordt er bijvoorbeeld sterk ingezet op recycling. “Hier gaat aan aluminium niets verloren”, klinkt het. “Klanten betrekken bij hoe complex de micro-extrusie is, data delen en dagelijks proberen de kwaliteit te waarborgen maken mens en proces bewust en ook dat is circulair”, stelt Bjorn tevreden vast. Hij beseft dat alle beoogde doelen niet van de ene op de andere dag te realiseren zijn. “Maar we zijn ermee bezig. Hier gaat niet ineens rigoureus het roer om. We doen het stukje bij beetje.” Een mooi voorbeeld daarvan is de recente dakrenovatie in Helmond. Het bedrijfsdak en de gevel aan de Duizeldonksestraat zijn helemaal nieuw en extra geïsoleerd en bovendien voorzien van 302 zonnepanelen, met een opbrengst van 102.000 kilowattuur per jaar.

CO2 reductie

Met de zonnepanelen is nu een grote slag gemaakt in het terugdringen van de CO2 uitstoot. Er zijn alweer nieuwe mijlpalen benoemd. Zo was de stip aan de horizon vanaf de start in 2015 gezet op 2025, maar worden ondertussen alweer doelen gesteld voor 2030 en 2050. Bjorn benadrukt dat er bij Alumero in Helmond dag in dag uit aan kwaliteit gewerkt blijft worden. “Het is goed om doelen te benoemen. Iedereen is daar nu mee bezig. We blijven met z’n allen scherp op de mogelijkheden. Dat wordt ook van je verwacht, in de huidige markt.” Alumero laat binnen het project Metagreen geen mogelijkheid onbenut. Concreet is er op het grondstuk rondom de fabriek een biodiversiteits-tuin aangelegd, zijn er eigen carports met laadstation, unieke solarfold zonnepaneelcontainers en is er gewerkt aan balans voor het personeel, met yoga en bedrijfsmassages door een vitaliteitscoach. “Dat samen met bewust hergebruik en dus verduurzaming van klant specifieke verpakkingen, gedragscodes, sessies met klanten, partners et cetera maakt het een enorm leuke uitdaging rondom de heel specifieke micro-extrusie”, vertelt Bjorn. “Aan de ene kant is 2025 nog ver”, besluit hij. “Maar aan de andere kant zijn we daar zó. En onze vergroening houdt ook niet op in 2025!”

Wat is metagreen?

GERELATEERD

Artikel gaat over

Alumero Finex Extrusions B.V.
Alumero Finex Extrusions B.V.http://www.alumerogroup.eu
Hoogwaardige aluminium extrusie-profielen in alle op maat gemaakte oplossingen. Zonder minimale bestelhoeveelheid kunt u met elke vraag bij ons terecht. In de 3000 en 6000-legeringen zijn we ervaren en staan we met maatwerk en de kleinste toleranties voor u klaar.

Meer berichten