Alumero laat zijn groene gezicht zien

Je kunt duurzaam denken en je kunt duurzaam doén. Bij Alumero in Helmond, specialist in maatwerk oplossingen in aluminium, zijn ze overduidelijk van het doén. Het over de gehele internationale groep uitgerolde project Metagreen moet resulteren in een steeds bewustere manier van omgaan met mens, materialen en milieu én in een reductie van de CO2 footprint.

Met het duurzaamheidsconcept Metagreen laat de Alumero Group nadrukkelijk zien zijn verantwoordelijkheden richting komende generaties te willen nemen. Dat ziet ook Bjorn van de Laar, sinds maart actief als Quality Manager Sustainability. “Wij willen het hier collectief goed doen”, vertelt hij. “Dat betekent dat we de bewustwording in het hele team willen vergroten. Mensen moeten ook trots zijn dat ze hier werken, hier deel van uitmaken.”  Daarom stimuleert Alumero werknemers om ook in hun eigen omgeving stappen op het gebied van duurzaamheid te maken, middels een klimaatbudget. “Dat moet je zien als een tegoed, waarmee je bijvoorbeeld je huis kunt verduurzamen. Wanneer dat niet kan, bijvoorbeeld omdat je in een huurhuis woont, kun je die bijdrage ook gebruiken voor je gezondheid. Zo hebben we goede afspraken gemaakt met een fruitteler, die naast ons pand zit”, vertelt Bjorn.

Recycling

Het spreekt voor zich dat het zwaartepunt van Metagreen aan de bedrijfsmatige kant ligt. Zo wordt er bijvoorbeeld sterk ingezet op recycling. “Hier gaat aan aluminium niets verloren”, klinkt het. . “Klanten betrekken hoe complex de micro-extrusie is, data delen en dagelijks proberen de kwaliteit te waarborgen maken mens en proces bewust en ook dat is circulair”, stelt Bjorn tevreden vast. Hij beseft dat alle beoogde doelen niet van de ene op de andere dag te realiseren zijn. “Maar we zijn ermee bezig. Hier gaat niet ineens rigoureus het roer om. We doen het stukje bij beetje.” Een mooi voorbeeld daarvan is de recente dakrenovatie in Helmond. Het bedrijfsdak en de gevel aan de Duizeldonksestraat is helemaal nieuw en extra geïsoleerd en bovendien voorzien van 302 zonnepanelen met een opbrengst van 102.000Kwh/jaar.

alumero zonnepanelen

CO2 reductie

Een grote slag is met de zonnepanelen nu gemaakt in het terugdringen van de CO2 uitstoot, maar  we benoemen nieuwe mijlpalen. Als startstip aan de horizon was vanaf 2015 daarvoor 2025 benoemd, maar ondertussen blijven we nieuwe doelen stellen voor 2030 en 2050. Bjorn benadrukt dat er bij Alumero in Helmond dag in dag uit aan kwaliteit gewerkt blijft worden. “Het is goed om doelen te benoemen. Iedereen is daar nu mee bezig. We blijven met z’n allen scherp op de mogelijkheden. Dat wordt ook van je verwacht, in de huidige markt.” Alumero laat binnen het project Metagreen geen mogelijkheid onbenut. Concreet is er op het grondstuk rondom de fabriek een biodiversiteits-tuin aangelegd, zijn er eigen carports met laadstation, unieke solarfold zonnepaneel containers en is er een balans voor het personeel middels yoga en bedrijfsmassages van een vitaliteitscoach. Dat samen met bewust hergebruik en dus verduurzaming van klant specifieke verpakkingen, gedragscodes, sessies met klanten, partners etc. maakt het een enorm leuke uitdaging rondom de heel specifieke micro extrusie verteld Bjorn.. “Aan de ene kant is 2025 nog ver”, besluit van de Laar. “Maar aan de andere kant zijn we daar zó. En onze vergroening houdt ook niet op in 2025!”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten