Alternatieve manieren om financiering op te halen voor ondernemers

Vraag je ondernemers naar hun zakelijke doelen, dan staat ‘groei’ vaak bovenaan. Groei is echter wel een algemene term. Een onderneming kan namelijk op allerlei vlakken groeien, onder andere als het de omzet, of het aantal klanten of medewerkers betreft. Een algemene deler is wel dat er voor groei vaak extra geld nodig is. In de meeste gevallen wordt er bij een bank een zakelijke lening aangegaan. Maar wat als je dat niet wil, of dat niet gaat? Hieronder lees je meer over diverse alternatieve manieren om financiering op te halen als ondernemer.

Zo bereid je je voor op het regelen van extra financiering

Allereerst nog even wat handige informatie over het regelen van extra financiering. Net zoals banken zullen namelijk ook andere investeerders meer willen weten over je onderneming. Omdat ze alleen in bepaalde branches of producten of diensten willen investeren bijvoorbeeld. Maar ook om een risico-inschatting te kunnen maken, en een idee te krijgen van het rendement dat de investering zal opleveren.

De meeste investeerders kijken vooral naar de financiële situatie van de onderneming. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om jaarverslagen of jaarrekeningen over de afgelopen (vaak drie) jaren, of actuele financiële data. Vergeet echter niet om ook de goodwill te vermelden. De niet-tastbare meerwaarde van een onderneming heeft immers ook toekomstige winstpotentie. Bij goodwill gaat het onder meer om zaken als een groot marktaandeel, vast klantenbestand, octrooien, de bedrijfslocatie, een goede naamsbekendheid of uitstekend opgeleide medewerkers.

Crowdfunding

Crowdfunding is een relatief nieuwe manieren van financiering. Een ondernemer probeert in dit geval niet een zakelijke investeerder aan te trekken die een groot bedrag in de onderneming steekt, maar heel veel kleine bedragen in te zamelen bij particulieren. Online zijn er diverse platforms te vinden waarop je je onderneming en plan kunt presenteren aan mogelijke geïnteresseerden. Het is belangrijk een platform te kiezen dat past bij je onderneming en plannen, maar bijvoorbeeld CrowdAboutNow en One Planet Crowd (voor duurzame projecten) staan goed aangeschreven.

Factoring

Bij factoring neemt een andere partij de openstaande facturen over van je onderneming. Door deze vorm van voorfinanciering hoef je geen tijd en energie meer te steken in debiteurenbeheer, en beschik je gelijk over liquide middelen. Je hoeft immers geen weken of zelfs maanden meer te wachten op de betaling van facturen.

Andere financierders dan banken

Naast banken zijn er nog veel meer personen of bedrijven die geld willen investeren in ruil voor rendement. Zeker nu spaarrekeningen geen rente meer opleveren en er steeds vaker zelfs een negatieve rente betaald moet worden aan banken. Maar ja, hoe vind je deze investeerders als onderneming? Er zijn diverse platforms die een brug slaan tussen deze investeerders en ondernemers.

Een deel van je aandelen verkopen

Tot slot nog een laatste alternatieve manier van het ophalen van vreemd vermogen is het zoeken van een of twee grote investeerders waaraan je een deel van je aandelen verkoopt. Vind je iemand die zich actief met de onderneming wil gaan bezighouden? En veel kennis van en ervaring in bijvoorbeeld de branche, met de producten of diensten of met het veranderen van organisaties heeft? Dan haal je gelijk extra expertise binnen.

Leestip: 5 tips om te groeien als ondernemer!

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten