Als ondernemer in Bouw & Vastgoed sparren met je accountant? Ja!

Er is veel aan de hand in de bouw- en vastgoedsector. Naast de welbekende personeelstekorten is er weinig perspectief. Er liggen grootse plannen voor onder andere de woningbouw en energietransitie, maar de strikte wetgeving omtrent stikstof, PFAS en verduurzaming werkt dit tegen. Toch liggen er ook veel kansen voor ondernemers. Maar waar? En hoe pak je die? Nico Boer is Sectorleider Bouw & Vastgoed én Bedrijfskundig Adviseur bij Flynth. Hij praat hierover met Erik van der Most, Regiodirecteur bij accon■avm

“Nu accon■avm Flynth wordt, maak ik met steeds meer mensen en activiteiten kennis bij Flynth”, vertelt Erik. “Onlangs ontmoette ik Nico, we hadden een fijne klik. Nico heeft veel kennis over de bouw- en vastgoedsector. Goed om die te delen met ook de klanten van accon■avm in deze sector.   Ik was dus erg benieuwd naar zijn verhaal!”

Kernteam

Nico vertelt dat Flynth een kernteam Bouw & Vastgoed heeft ingericht. Hij licht toe: “Bij Flynth bedienen we veel ondernemers die actief zijn in deze sector. Vanuit ons kernteam kunnen we die ondernemers sneller en beter helpen met uiteenlopende vraagstukken. Vanuit alle disciplines, zoals juridisch, bedrijfskundig en fiscaal, is er een collega aangehaakt in het kernteam.”

Verbinding

Erik vraagt Nico vervolgens hoe hij zijn rol als sectorleider invult, en wat hij hoopt te bereiken met dit kernteam. Nico: “Ik breng informatie van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Ik verbind de behoeften van de klant aan de expertise van een collega. Met verschillende adviseurs maken we een plan om de klant te helpen. Klanten zeggen vaak dat ze niet wisten dat ‘wij accountants’ dit allemaal doen. Ik hoop dat steeds meer ondernemers zich realiseren dat wij hen full-service kunnen adviseren”, vertelt Nico.

Uiteenlopende adviezen

“Kun je voorbeelden noemen van zaken waarover sectorspecialisten deze ondernemers adviseren?”, vraagt Erik. Nico: “Zeker! We adviseren bijvoorbeeld over welk ERP-systeem ze kunnen inzetten. Of we helpen hen met de verwerking van administratie van onderhandenprojecten (OHP). Maar natuurlijk gaan we ook in gesprek met HR-adviseurs over verzuim. Hoe zorg je ervoor dat je je personeel bindt, behoudt én fit houdt?”

Duurzaamheid en subsidies

De heren praten nog wat verder over de sector. Nico legt uit dat er voor veel ondernemers nog veel te behalen valt op het gebied van duurzaamheid. Nico: “Daarom geven we ook op dit onderwerp advies. Bijvoorbeeld over het aanvragen van subsidies en hoe je een goede aanbesteding schrijft. Hiervoor werken we nauw samen met Rombou en Bosch & Van Rijn. Deze adviesbureaus hebben enorm veel kennis over de energietransitie”, vertelt Nico enthousiast. “En natuurlijk kunnen we ook adviseren rondom de duurzaamheidsparagraaf die in de jaarrekening verplicht wordt.”

Adviseur als coach

Tot slot is Erik benieuwd naar de gevolgen van schaalvergroting in de bouwsector. Nico: “Veel kleine mkb’ers worden overgenomen door grote bedrijven. Dat vind ik jammer. Maar ik zie ook juist mkb’ers wiens bedrijf hen is ontgroeid. Voor die ondernemers heeft Flynth het focus-traject opgezet. Hierin fungeren wij als een coach voor de ondernemer. We leren hem te delegeren, herstructureren en focussen. De klant is iedere keer weer blij als we zijn geweest.”

Ook sparren over úw onderneming? Neem contact op.

Nico Boer                                                                 Erik van der Most

Nico.Boer@flynth.nl                                         E.vanderMost@acconavm.nl

https://www.flynth.nl/                                              https://acconavm.nl/

 

accon■avm wordt Flynth. 

De dienstverlening aan ondernemers gaat onverminderd door, met onze vertrouwde adviseurs en accountants.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten