Als bedrijf een bijdrage leveren in omscholing

De huidige pandemie heeft ertoe geleid, dat een deel van de bevolking haar baan verloren heeft. Hoewel het werkloosheidscijfer nog altijd laag is, staan waardevolle krachten naast de arbeidskracht. Zonde, want het gaat vaak om mensen die wel willen werken en de ervaring hebben om hun bijdrage te leveren aan een organisatie.

Met een NCOI opleiding of bijvoorbeeld een cursus bij instituten als NTI en LOI, is het mogelijk om deze krachten zich te laten omscholen. Het maakt mensen breder inzetbaar en voorkomt dat hun ervaring verloren gaat. Als ondernemer kun je hierop inspelen, door mensen te begeleiden bij deze omscholing.

Arbeidskrachten zoeken en omscholen

Voor ondernemers is het lastig om geschoold personeel te vinden. Denk aan het onderwijs, maar bijvoorbeeld ook aan technische sectoren, waar het aanbod aan geschikte arbeidskrachten minimaal is momenteel. Door nieuwe arbeidskrachten aan te trekken die momenteel zonder werk zitten en hen om te scholen, breid je het personeelsbestand uit. Daarbij bouw je op deze manier direct een band op met de arbeidskracht. Immers, de medewerker heeft dankzij jou een nieuwe baan en een verder verbrede kennis. De organisatie NCOI of NTI biedt een breed scala aan opleidingen, welke vaak een of twee jaar duren. Laat een nieuwe arbeidskracht de opleiding combineren met een periode van werken.

Bestaande arbeidskrachten omscholen

Naast de mogelijkheid om nieuw personeel aan te trekken en deze zich om te laten scholen, kun je er ook voor kiezen om bestaande arbeidskrachten zich om te laten scholen. Denk aan een situatie waarbij je op bepaalde afdelingen minder personeel nodig hebt door een reorganisatie of een verbetering van processen. Automatisering kan een voorbeeld zijn van het optimaliseren van processen, waarmee taken van personeel voortaan door computers worden uitgevoerd. Door het personeel zich om te laten scholen, hoef je hier geen afscheid van te nemen. Je kunt ze op een andere plek binnen de organisatie inzetten.

Opleidingen aanbieden om bij te blijven qua kennis

Niet alleen het omscholen van bestaand personeel is een optie. Denk ook aan het bijscholen van personeel. Het is belangrijk dat medewerkers op de hoogte zijn van de laatste trends en technieken binnen hun vakgebied. Door regelmatig opleidingen aan te bieden, blijven zij bij qua kennis en kunde. Het is een belangrijke factor in het succes van de organisatie. Je wilt voorkomen dat je na verloop van tijd achterloopt bij concurrenten, doordat kennis van medewerkers niet voldoende up-to-date is.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten