Alles wat je wilt weten als ondernemer over factoring

Ondernemers hebben het druk met hun werk, gezin, hobby’s en daarnaast ook allerlei administratie. Er is een oplossing die daar een handje in helpt. Lees snel verder om erachter te komen of dit ook iets voor jouw bedrijf is.

Wat moet je weten over factoring?

Factoring is een dienst die ervoor zorgt dat je minder tijd kwijt bent aan alles wat er komt kijken bij facturen. Een factoringbedrijf neemt één of meerdere facturen van je uit handen en ontzorgt jou van de lasten die facturen met zich mee kunnen brengen. Het model zit zo in elkaar dat je niet hoeft te wachten op je geld tot de debiteur het heeft betaald, maar je krijgt binnen een afgesproken termijn van de factoring bedrijf het geld overgemaakt. Dan gaat dit bedrijf zelf verder achter de betaling aan. Het betekent echter wel dat je een percentage van je factuur hiervoor inlevert. Je betaalt dit aan het bedrijf voor de diensten die geleverd worden en voor het risico dat genomen wordt. Het zal je niet verbazen dat factoring voor ZZP’ers veel voordelen op kan leveren.

Wat voor mogelijkheden zijn er?

Wellicht ben je een beetje huiverig over het afsluiten van nieuwe contracten of het aangaan van nieuwe samenwerkingen, ook als het gaat om factoring. Dat is natuurlijk begrijpelijk, je wil immers niet je factuur verkopen en er zelf nog achteraan moeten omdat jij uiteindelijk toch je geld niet krijgt. Gelukkig is dat niet iets waar je bang voor hoeft te zijn. Omdat factoringbedrijven zich bezighouden met geldzaken, zijn ze verplicht tot het hebben van een vergunning, dus is er genoeg toezicht op de markt. Er zijn twee modellen als het gaat om factoring, de eerste vorm wordt ook wel de traditionele factoring genoemd, daarnaast is er American factoring. Het verschil is eigenlijk niet zo bijzonder veelzeggend, het is slechts een verschil in de mate waarin je gebruik maakt van de dienst. De één is structureel (traditionele), de ander is eerder eenmalig of incidenteel (American).

Hoe gaat het in zijn werk?

Zoals de meeste vormen van financiële dienstverlening is het vooral een proces van vooronderzoek, gevolgd door gesprekken en een aantal telefoontjes als dat nog nodig is. Je kunt in principe op internet al op zoek gaan naar een partij en vaak vind je dan ook vrij snel de juiste voor jezelf. Hier kun je nog uitgebreid op verder onderzoeken, door bijvoorbeeld recensies te raadplegen en te kijken wat er verder aan informatie te vinden is. Ook een verkennend telefoongesprek is vaak goed, omdat je dan een gevoel bij het bedrijf en het personeel kan krijgen.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten