ALFRA BDS biedt automatisering in productie van mengvoeders

De handmatige bereiding van ingrediënten bij fabrikanten van mengvoeders en diervoeders is vaak moeilijk te controleren, gevoelig voor besmetting en menselijke fouten. Bovendien brengt het handmatige proces vaak gezondheids- en veiligheidsrisico's met zich mee voor werknemers.

Van het tillen van zware zakken tot het werken in een stoffige omgeving met risicovolle producten. KSE Process Technology in Bladel heeft daarom het ALFRA Box Doseersysteem (ALFRA BDS) ontwikkeld, waarmee dit proces geautomatiseerd kan worden. Hierdoor verbetert de consistentie in kwaliteit, procesbeheersing en gezondheids- en veiligheidsprestaties.

ALFRA BDS is een modulair en schaalbaar platform dat is ontworpen om de bereiding van micro-ingrediënten voor de productie van premix, petfood en diervoeders volledig te automatiseren. De ALFRA Micro Box Doser (ALFRA MBD) is een centraal onderdeel in het BDS-platform. De MBD automatiseert de doseer- en weegstappen voor de bijstort voorbereiding.

Ontwikkeling

In de meeste fabrieken worden deze stappen nu nog met de hand uitgevoerd, door de grote variatie aan ingrediënten en het te klein aantal silo’s in de fabriek of om contaminatierisico’s te elimineren. KSE Process Technology is ongeveer anderhalf jaar geleden gestart met de ontwikkeling van de BDS. Inmiddels is het eerste platform enkele maanden geleden met succes geïnstalleerd bij een klant in het Verenigd Koninkrijk. De MBD is een systeem voor het automatiseren van de handbijstort door het materiaal rechtstreeks te doseren en wegen in boxen.

Automatisering van de handbijstort

Bij het met de hand bijstorten komt vaak veel stof vrij. Daarnaast kunnen operators zich makkelijk vergissen, waardoor de kwaliteit van de hand bijstort niet altijd te garanderen is. Een ander aspect is dat het vinden van gemotiveerd en gekwalificeerd personeel steeds moeilijker wordt. Het automatiseren van de hand bijstort biedt daarom voor veel fabrikanten een aantrekkelijk alternatief. Tegelijkertijd vormt de druk op kosten er bij veel mengvoederfabrikanten voor dat eventuele automatisering van de hand bijstort toch met een relatief lage machineprijs gerealiseerd moet worden. Daarom heeft KSE Process Technology eerst de wensen van verschillende klanten getoetst alvorens te starten met de engineering. In het ontwerp van de MBD is bovendien rekening gehouden met de installatie in een fabriek, waardoor de MBD snel en volledig getest te plaatsen is. Hierdoor is de tijd voor installeren en in bedrijf stellen van de MBD aanzienlijk korter dan traditionele systemen.

Modulair opgezet

De besturing van de MBD is modulair opgezet, zodat deze goed schaalbaar is van een standalone machine tot een complete microdosering, inclusief transporteren van de boxen, beheer van grondstoffen en planning van de bijstortvoorbereiding. Verder is ook de meting van de prestaties van de machine en de rapportage hiervan modulair toegevoegd, zodanig dat dit door gebruikers eenvoudig aan en uit te zetten en in te richten is.

Perfecte oplossing

De eerste klant in het Verenigd Koninkrijk is erg tevreden over de kwaliteit en betrouwbaarheid van de ALFRA-wegers van KSE. Hij ervaart de combinatie van een ALFRA-weger en het boxen-concept als de perfecte oplossing voor zijn fabriek. Ook is hij blij met de mogelijkheid tot uitbreiding van zowel het aantal doseerlocaties in de machine als dat van de systeem lay-out. Door de modulaire opzet ziet het bedrijf goede mogelijkheden voor de toekomst en kunnen de investeringen bovendien opdelen worden in meerdere fases.

GERELATEERD

Artikel gaat over

KSE PROCESS TECHNOLOGY B.V.
KSE PROCESS TECHNOLOGY B.V.http://www.ksegroup.com
Doseer- en weegsystemen, automatiseringssoftware, consultancy, procesontwerp, data analyse.

Meer berichten