Al ruim 1100 West-Brabanders aangemeld voor cursussen

Curio zorgt met NL Leert Door voor een arbeidsfitte regio

Als het aan Joan Adriaanse ligt, zit LLO (leven lang ontwikkelen) over 5 jaar in het dna van zowel Curio medewerkers als bedrijven in de regio. De projectmanager bedrijfsopleidingen ziet het als een gezamenlijke taak om onze regio arbeidsfit te houden. Met de subsidieregeling NL Leert Door zijn daar de afgelopen maanden al prachtige stappen in gezet. “Sinds de start hebben bijna 1.100 mensen zich aangemeld voor één van de 235 gratis cursussen. Het is geweldig om zoveel contact te hebben met onze doelgroep!”

Sinds vorige zomer kunnen Brabanders op de website brabantleert.nl een gratis cursus ter waarde van 1000 euro aanvragen. De overheid stelde de subsidie beschikbaar, zodat werkende mensen zich kunnen om- of bijscholen tijdens de coronacrisis. Op het platform bundelen verschillende onderwijsorganisaties de krachten. “We hebben veel meer reacties gehad op het aanbod dan verwacht”, vertelt Joan. “Zo bleek er enorm veel animo voor de cursus hondentrimmer. Die moesten we zelfs eraf halen, omdat de klas binnen no-time vol zat”, voegt ze er lachend aan toe.

Heftruckchauffeurs en Leermeesters

LLO richt zich op zowel bedrijven en medewerkers als inwoners. “Met name voor inwoners is Curio nog geen voorkeurspartner. Daarom is die subsidie zo interessant. Het werkt als een soort vliegwiel om mee te experimenteren.” Sinds de start zijn er al veel trajecten succesvol afgerond. Zoals de tweedaagse cursus heftruckchauffeur, de Leermeester-training en de cursus Veilig werken, met 1 dag BHV en 1 dag VCA.  “Je voelt op zo’n moment het enthousiasme bij zowel de deelnemers als de docenten. Iedereen merkt hoe leuk het is om te leren. De drempel wordt lager om de volgende keer weer een cursus te gaan volgen.”

Unieke positie

“Curio is en wordt geen commercieel opleidingsinstituut. Dat willen we ook helemaal niet. Wij willen er zijn voor de regio. Meedenken met bedrijven om hun mensen naar een hoger niveau te tillen.” Joan legt uit dat Curio een unieke positie heeft. “Misschien hebben we niet altijd het antwoord op een vraagstuk van een bedrijf. Maar we hebben wel een enorm netwerk dat kan helpen. We kennen heel veel bedrijven in de regio en hebben regelmatig contact met ze. Dat is een enorme kracht van Curio.”

“Het gaat erom wat we kunnen doen om Brabant een leven lang te laten ontwikkelen”

 Etalage

“Een groot deel van wat we in huis hebben, kan op een andere manier in de etalage worden gezet. Daarvoor is wel een andere manier van denken en werken nodig.” Een mooi voorbeeld daarvan is de samenwerking met de GGD. Vorig jaar leidde Curio tientallen nieuwe GGD-medewerkers op tot vaccinateurs en intakers. Het liet zien wat je kunt bereiken met samenwerking en flexibiliteit. Organisaties zoals de landelijke MBO Raad zijn zich hier ook steeds meer van bewust. “Het is sinds enige tijd mogelijk om onderdelen uit een opleiding te volgen en daar officiële certificaten voor te krijgen. Daar kan Curio in de toekomst nog veel meer gebruik van maken.”

Ander sausje

“Mijn ultieme droom is dat we alles kunnen leveren. Omscholing, herscholing en alles ertussenin. We hebben zoveel goud op de planken liggen”, vertelt Joan enthousiast. “Als wij onze opleidingen flexibel en modulair opbouwen, kun je dat allemaal hergebruiken. Natuurlijk wel met een iets ander sausje, maar we hebben alle kennis in huis.” Joan zou al die kennis graag omvormen naar leuke, kortere trajecten voor volwassenen. “Vroeger zat je van 9 tot 5 in de schoolbanken. Dat is bij LLO niet het geval. Het moet interactief en praktisch zijn. Jezelf een leven lang ontwikkelen, betekent niet dat je 2 of 3 jaar in de schoolbanken moet zitten.”

Denk mee!

Joan doet graag een oproep aan alle bedrijven in de regio. “Loop je als bedrijf ergens tegenaan? Laat het ons dan weten. Wij denken graag met je mee. Ook leuke ideeën zijn van harte welkom. LLO is meer dan alleen een cursusaanbod. Het gaat erom wat wij kunnen doen om Brabant een leven lang te laten ontwikkelen.”

Inschrijven voor de gratis cursussen van NL Leert Door kan nog tot de zomer. Het complete aanbod vind je op Brabant Leert. Wil je meer weten over dit onderwerp? Of heb je een vraagstuk in je bedrijf waar je over wilt sparren? Mail Joan Adriaanse dan op j.adriaanse@curio.nl of bel naar 06-1243 1851.

Google search engine
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten