Afvalscheiding binnen je bedrijf verbeteren doe je met deze tips

Aangezien bedrijven dagelijks ontzettend veel afval produceren, is het scheiden van afval van groot belang. Hoe meer bedrijven hun afval scheiden, hoe dichter we bij een circulaire economie komen, waarin alles wordt hergebruikt en er geen afval meer bestaat.

Wil je meer afval scheiden in jouw bedrijf? Volg dan deze tips!

Tip 1: doe het samen

In je eentje kun je niet zorgen voor een goede afvalscheiding binnen je bedrijf. Je zult er al je collega’s voor nodig hebben. Goede communicatie is hierin ook erg belangrijk. Bespreek waarom het zo belangrijk is dat jullie bedrijf afval scheidt en overleg hoe je dat het beste kunt doen. Geef je personeel ook de mogelijkheid om ideeën aan te dragen.

Tip 2: plaats voor elke afvalstroom een aparte afvalcontainer

Het allerbelangrijkste is dat je voor elke afvalstroom een aparte afvalcontainer plaatst. Voordat je dit doet, moet je de afvalstromen binnen je bedrijf goed in kaart brengen. Hoeveel verschillende afvalstromen worden er geproduceerd in je bedrijf en hoeveel afval is er per stroom? Als je deze informatie weet, dan kun je bij Milieu Service Nederland voor elke afvalstroom een container huren. Voor de stromen waar veel van wordt geproduceerd, heb je een grote afvalcontainer nodig – of misschien zelfs meerdere – terwijl je voor kleinere stromen niet zo’n grote afvalcontainer neer hoeft te zetten.

Tip 3: duid goed aan welke stroom in welke afvalcontainer moet

Nu je meerdere afvalbakken in je bedrijf hebt geplaatst, is het goed om duidelijk te maken welke container voor welke afvalstroom is bedoeld. Zo weten alle medewerkers waar ze hun afval in moeten gooien. Doe dit door er bordjes boven te plaatsen waarop staat welke afvalstroom erin moet. Heb je een PMD container staan? Geef dan duidelijk aan dat hier enkel plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken in gedeponeerd mag worden. Je kunt werken met kleurtjes of afbeeldingen. Doe wat jij zelf wilt, zolang het maar duidelijk is voor iedereen.

Tip 4: plaats alle afvalcontainers op een centrale plaats

Zet alle afvalcontainers bij elkaar, dus niet de ene hier en de andere daar. Dat is te verwarrend voor je personeel en bovendien zijn mensen snel geneigd om hun afval te gooien in de eerste afvalcontainer die ze tegenkomen. Als je een groot bedrijf hebt, kun je wel meerdere centrale afvalpunten maken. Zorg ervoor dat alle plekken voorzien zijn van afvalcontainers voor alle afvalstromen. Haal bovendien de prullenbakjes onder de bureaus weg. In deze prullenbakjes wordt namelijk vaak zonder na te denken al het afval gegooid, waardoor het niet gescheiden kan worden.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten