Addit maakt flinke efficiencyslagen én zorgt goed voor personeel

“Het is een wereld van verschil: de manier waarop we nu werken bij Addit in vergelijking met zo’n vijf jaar geleden. Er is zoveel vooruitgang geboekt.” Dat zijn de woorden van Jack Gouders, coördinator montage bij het Venlose plaatverwerking- en assemblagebedrijf. Jack (53) is al ruim 12 jaar in dienst bij Addit en heeft het zo goed naar zijn zin dat hij er tot zijn pensioen hoopt te blijven.

Ook zijn jongere collega Jordy van der Pers (35) is enthousiast over werken bij Addit. “Je hebt hier zoveel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Iedereen is bereid om kennis over te dragen. Toen ik 9 jaar geleden bij Addit begon, voelde het alsof ik 40 nieuwe vaders erbij had. Ik kende het vakgebied niet, maar iedereen gaf me advies en maakte me wegwijs. Alles wat ik hier nu doe, heb ik ook echt hier geleerd. Daardoor ben ik heel allround geworden en bijna overal inzetbaar.”

Werkprocessen en werkruimtes aangepakt
In de afgelopen jaren is er bij Addit fors geïnvesteerd op allerlei gebieden. De hallen kregen een grondige opknapbeurt en zien er met mooi gecoate vloeren, heldere ledverlichting en vaste werkstations een stuk aantrekkelijker uit. “Een jaar geleden hebben we de werkprocessen aangepast en meer gescheiden van elkaar”, vertelt Jack. “Voorheen lagen alle onderdelen en materialen in één hal op voorraad. Van daaruit werden ze verzameld en naar de plek gereden waar ze nodig waren. Nu liggen die spullen allemaal standaard op de locatie waar de producten gemaakt, gelast of ingeperst worden. Daar wordt veel tijd mee bespaard. De werknemers zijn zelf verantwoordelijk voor de materialen en niet afhankelijk van een logistiek medewerker die af en aan rijdt. Het is echt een hele verbetering: het is veel rustiger in de hal, veel schoner en je kunt je beter concentreren.”

Automatisering doorgevoerd
Ook op het gebied van IT vonden grote veranderingen plaats. “Al onze werkprocessen zijn nu geautomatiseerd”, vertelt Jack. “Alle systemen zijn aan elkaar gekoppeld, waardoor alle informatie direct beschikbaar is. Dat scheelt enorm veel tijd. Voorheen werkten we nog met losse tekeningen, die overal verspreid over de werkvloer lagen. Nu kunnen we op onze schermen de allernieuwste tekeningen oproepen of zelf meldingen maken van een storing. Dat is allemaal zoveel gemakkelijker geworden.”

Nieuwe machines aangekocht
Het machinepark werd uitgebreid met twee nieuwe afkantmachines, waarvan één met een ingebouwde ‘tool cell’. “In deze machine is een magazijn van standaard gereedschappen ingebouwd, die hij er zelf met een robotarm uithaalt en op de juiste plaats in de machine plaatst”, legt Jordy uit. Ook kwamen er twee nieuwe eenarmige lascobots bij, die bijvoorbeeld worden gebruikt voor het rondom lassen van motorenuitlaten voor bekende merken als Harley-Davidson en Indian. “Het is een goede oplossing voor het tekort aan lasmedewerkers”, zegt Jack. “Die mensen zijn tegenwoordig heel moeilijk te krijgen. Je vindt sneller iemand die zo’n machine kan programmeren dan iemand die zelf het laswerk doet.”

Paradepaardje
Ook komt er, begin 2023, nog een nieuwe, tweede pons-laser machine bij. “Met deze kostbare aanschaf kunnen we weer een volgende efficiencyslag maken”, aldus Jordy. “We gaan dan met twee verschillende lijnen werken, één voor de ferro producten (gewoon staal) en één voor de non-ferro (aluminium, roestvaststaal). Dat is ook beter voor de kwaliteit van de producten. Die nieuwe machine is geweldig; hij is veel sneller en krijgt een ingebouwd magazijn voor verschillende plaatsoorten met verschillende diktes. Nu moeten we elke keer voor een nieuw product, de juiste materialen aanslepen en de machine opnieuw beladen. Straks kan de programmeur gewoon ingeven welk materiaal nodig is en het programma draaien. Het vullen van het magazijn met de diverse materialen doen we dan op een later tijdstip allemaal in één keer.”

Oprechte zorg voor medewerkers
Bij Addit denken ze niet alleen aan hoe het werk nog efficiënter kan, maar is er zeker ook oog voor het welzijn van de medewerkers. “Het voelt hier  als een familie”, zo omschrijven de mannen het. “Er heerst een fijne, gezellige sfeer. Als iemand in de problemen zit, dan wordt er vanuit het bedrijf actief meegedacht in oplossingen. Er is ook aandacht voor kleine dingen, zoals het verse fruit in de kantine en een het bloemetje voor de jarige partner (of je moeder als je geen partner hebt).”

Vrije keuze in eigen ontwikkeling
En dan is er sinds kort de Addit Academy. Via dit online platform kunnen medewerkers zelf kiezen welke opleiding of training ze willen volgen. Dit kan werk gerelateerd zijn, maar dat hoeft niet. “Als ik in mijn vrije tijd een cursus Italiaans wil volgen, dan kan ik dat via de Addit Academy gewoon gratis doen”, legt Jack uit. “Bij Addit vinden we het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen, op allerlei gebieden. En dat wordt met dit online platform echt aangemoedigd.”

Auteur: Dianne Huijskens

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten