Acuut nieuwe auto nodig: hoe financier je het?

Het kan ons allemaal overkomen: je auto wordt gestolen, raakt total loss of wordt afgekeurd. Het resultaat is hetzelfde: je hebt acuut een nieuwe auto nodig. Maar waar ga je dat van betalen? We bespreken de voordelen en nadelen van de verschillende opties, van geld lenen tot je financiële buffer aanspreken.

Persoonlijke lening

Je kunt behoorlijk afhankelijk zijn van je auto, bijvoorbeeld om elke dag naar je werk te kunnen komen. Liever leen je natuurlijk geen geld, maar als je acuut een nieuwe auto nodig hebt, is dat een legitieme reden om een persoonlijke lening af te sluiten om die auto mee te financieren. Natuurlijk betaal je door de rente wat meer, maar je bent wel uit de brand geholpen en je kunt de betaling spreiden middels de afbetalingsregeling van je persoonlijke lening.

Kopen of afbetaling

Veel autodealers bieden de mogelijkheid om een auto te kopen op afbetaling. Dat is een prettige optie, maar het is wel goed om je ervan bewust te zijn dat je hiermee in feite ook een lening aangaat. Je betaalt rente, waardoor je meer betaalt voor de auto dan hij eigenlijk kost. Ook wordt jouw afbetalingsregeling bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) geregistreerd, waardoor hij eventuele toekomstige leningen of zelfs creditcardaanvragen in de weg kan zitten. Het is de moeite waard om te vergelijken of qua rente niet gunstiger uit bent met een persoonlijke lening, want die kans is zeker aanwezig.

Eigen spaargeld

We hebben het niet allemaal even op de plank liggen, het geld om in één keer een auto aan te schaffen. Ook als je het wel hebt, is het de vraag of je je financiële buffer met zo’n groot bedrag wilt verminderen. Toch is het het overwegen waard om het toch te doen, en wel om twee redenen. Ten eerste betaal je dan niet meer voor de auto dan nodig, omdat je geen rente hoeft te betalen. Verder is het ook zo dat je met één betaling klaar bent en niet nog voor lange tijd vast zit aan een afbetalingsregeling.

Geld lenen van bekenden

Als je wilt profiteren van een aankoop zonder rente, kun je proberen het geld dat je nodig hebt te lenen bij bekenden, hoewel deze op papier eigenlijk ook een realistische rente moeten vragen als ze geld uitlenen. Het is echter niet aan te raden om familiaire of vriendschappelijke banden te belasten met een financiële schuld, daar worden ze over het algemeen niet beter van. De schuld gaat toch tussen jullie in staan.

Leasen

Je kunt ook een alternatieve oplossing zoeken. In plaats van een nieuwe auto kopen, kun je er ook een leasen. Je inkomsten moeten daar dan wel voldoende voor zijn, anders wil een leasemaatschappij er niet aan. Het voordeel van een auto leasen is dat je geen aankoopprijs hoeft op te hoesten en alles behalve de benzine bij de maandelijkse prijs inbegrepen zit, dus ook reparaties, onderhoud, verzekering en wegenbelasting. Je zit alleen wel voor de hele looptijd van de leaseovereenkomst er aan vast en je contract breken is lastig en duur.

Linksom of rechtsom moet je een mouw passen aan de situatie. Dergelijke situaties kunnen ook ontstaan als er acuut iets aan je woning moet gebeuren of belangrijke apparatuur de geest geeft. Daarom is het zo belangrijk om altijd een gezonde financiële buffer te hebben, zodat je niet met lege handen staat bij noodsituaties.

Google search engine
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten