Actief zitten: de voordelen

Breng jij veel tijd zitten door? Heb je een zittend beroep of studeer je? Dan kan je last krijgen van je schouders, nek, rug of andere lichaamsdelen. Langdurig zitten heeft veel negatieve effecten op de gezondheid. Door gebruik te maken van actieve zitoplossingen kun je verschillende kanten op bewegen tijdens het zitten. Zo voorkom je de negatieve effecten van langdurig zitten.

Wat is actief zitten?

Bij actief zitten neem je een zithouding aan waarbij de spieren in je onderrug gestimuleerd worden om zich aan te spannen. Door de spieren te activeren, neemt je wervelkolom een zo natuurlijk mogelijke vorm aan. Bureaustoelen die actief zitten mogelijk maken, zijn zijwaarts te kantelen. Om rechtop te kunnen blijven zitten spannen de spieren zich actief aan.

Betere houding

Actief zitten helpt je om een gezonde balans te vinden op je werkplek. Met een ergonomische bureaustoel die actief zitten ondersteunt ben je constant in beweging. Zelfs deze kleine bewegingen bevorderen de bloedsomloop en activeren je spieren tijdens het zitten. Zo train je onder meer de spieren in je onderrug. Dit helpt bij het voorkomen van rug- en nekklachten.

Verbeterde productiviteit

Langdurig zitten zorgt voor een verslechterde doorbloeding. Al je organen hebben zuurstof nodig, ook je hersenen. Door te bewegen tijdens je werkdag blijft de doorbloeding optimaal en voorkom je dat je je aan het eind van de dag helemaal uitgeblust voelt. Actief zitten draagt zo bij aan een verbeterde productiviteit in bedrijven. Het is dus een slimme investering om te kiezen voor actieve zitoplossingen. Bij Ergonomische-bureaustoel.nl vind je altijd een geschikte zitoplossing voor een gezonde werkplek, zowel thuis als op kantoor.

Meer vitaliteit

Door passief zitten te veranderen naar actief zitten, valt er veel gezondheidswinst te behalen. Je hebt je leven lang profijt van een juiste zithouding. Een goede bureaustoel helpt je hierbij. Actief zitten zorgt ervoor dat de tussenwervelschijven van je wervelkolom minder worden belast. Daarnaast worden de rug- en buikspieren sterker en voorkom je onnodige slijtage van de wervels.

Meer beweging als onderdeel van de werkdag

Mensen die meer dan 8 uur zitten op een dag, en dat zijn er veel in Nederland, hebben maar liefst 74% meer kants op hart- en vaatziekten dan mensen die voldoende bewegen en minder zitten. Meer bewegen tijdens de werkdag heeft fysieke gezondheidseffecten en verhoogt de ervaren vitaliteit. Ook sporten voor of na de werkdag is een goed idee. Als je bijvoorbeeld een uurtje gaat sporten voor je werk, profiteer je de hele dag van meer focus, een betere concentratie, een verbeterd humeur en ervaar je minder stress. Sporten aan het eind van de dag kan ook prettig zijn, omdat je zo je hoofd even leeg kunt maken.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten