Aanvragen REX-vergunning voor export naar VK

Dankzij de handelsovereenkomst die eind 2020 nog last-minute werd gesloten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie is het mogelijk om goederen van Europese (en daarmee preferentiële) oorsprong en met een waarde van €6000,- of meer toch naar het VK te sturen zonder betaling van invoerrechten.

Hiervoor is echter wel een REX-vergunning nodig: een oorsprongsvergunning.

Zorg voor gedegen bewijslast

Heeft u nog geen REX-vergunning? Tot 25 januari 2021 kunt u uw REX-registratie zelf in orde maken via de website van de douane. Over het algemeen wordt een vergunning tamelijk vlot afgegeven, maar u bent zélf verantwoordelijk voor een correcte en gedegen verklaring van de oorsprong van uw goederen. Mocht deze niet in orde zijn, dan kunnen hier achteraf nog problemen door ontstaan. Let dus altijd goed op dat de door u overlegde bewijzen correct zijn en voor een juiste onderbouwing zorgen.

Europese registratie

Na 25 januari 2021 vindt de REX-registratie plaats via het EU Customers Trade Portal (CTP). Hiervoor moet allereerst eHerkenning worden aangevraagd. Dit is een persoonsgebonden herkenningsmiddel voor de overheid en haar diensten waarmee u of uw werknemer(s) geïdentificeerd wordt bij het aanvragen van een REX-vergunning. Zo worden douanezaken op Europees niveau geregeld bij export naar landen buiten de EU waarmee een handelsovereenkomst is gesloten.

Zorg dus dat u uw REX-vergunning voor geregistreerd exporteur tijdig in orde maakt: voor 25 januari rechtstreeks bij de douane of na 25 januari via het CTP. En zorg tevens voor voldoende bewijslast in de verklaring van oorsprong om problemen en kosten te voorkomen.

Heeft u hier vragen over of heeft u hulp nodig bij de aanvraag? Neem direct contact op met WA Customs.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten